Destilerija Aura

Kada netko proizvodi 22 vrste rakija, može za sebe reći da je ozbiljan proizvođač.

Destilerija Aura iz Buzeta ne proizvodi samo 22 vrste rakija nego i džemove, od kojih je sve krenulo, a od prošle godine i craft gin imenom Karbun.

Ozbiljni proizvođači.

A sve je krenulo kada je otac direktora Aure, Mišela Sirotića, zbog zdravstvenih razloga morao pješačiti na čistom zraku. Istrijan k’o Istrijan, nije to mogao raditi s rukama u džepovima pa je u šetnji po Ćićariji skupljao razno bilje. Od bilja je supruga počela kuhati džemove, a bilo ga je toliko da su ga dodavali i u rakiju. Mućkali likere.

Smućkali bi u to doba toliko da su ga poklanjali. Ako ubrzamo film deset godina unaprijed, proizvode Destilerije Aura možete naći u šest njihovih dućana, u delikatesnim dućanima hrvatskih proizvoda pa čak i u zračnim lukama.

Ne bez razloga, popularnost je rasla brzo jer se priča o likerima širila onako kako je to najbolje, usmenom predajom i preporukom.

Nenadmašan Teranino, liker koji nastaje na bazi terana, odmah je postao miljenik svih koji ga kušaju.

A ima se što kušati. Od slatkih rakija s niskim udjelom alkohola do suhih s visokim alkoholima. Sve se proizvode tako da se divlje voće ili samoniklo bilje pusti da 6 mjeseci odležava u destilatu jabuke ili u komovici. Nakon toga se voće vadi, preša, tekućina filtrira i priprema za punjenje.

Kad smo kod filtriranja, iz Aurine ponude isfiltrirao se još jedan proizvod. Gin Karbun, što je stari naziv za ugljen. Aurin gin naime, prilikom destilacije prolazi i proces filtracije kroz aktivni ugljen, pa ga i poslužuju s ugljenom i suhim tonikom. Čitava je priča oko brendiranja gina zapravo prilično zanimljiva. Pakiran u terakotne boce, tzv. karbonice, etiketa ispisana ugljenom i replicirana na bocu, futrola ispunjena ugljenom…odlična priča za izvrstan gin.

A uz njega tradicionalna biska, medenica, spomenuti teranino, pa rakije od drijena, kadulje, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, ruže, šipka, šljive, peperminta pa medimelu, grappu Biancu i grappu Moscato, jedinstvenu Bisku extra koja nastaje od bijele imele ubrane isključivo sa stabla divlje jabuke. Ili pak Millefrutti, rakija barikirana tri godine u drvenim bačvama.

Grappa Bianca i grappa Moscato su zadnje dvije koje su se okitile zlatnim medaljama.

Ne izvoze mnogo. Ali iz jednostavnog razloga, narudžbe cijepaju zato što čuvaju veći dio za hrvatsko tržište, tolika je potražnja za njihovim proizvodima.

Vrata Aurine destilerije uvijek su otvorena i za kupnju i za kušanje svih njihovih proizvoda. Ne samo to, moguće je vidjeti i doživjeti čitav proces – od fermentacije voća, destilacije u bakrenom kotlu, maceracije, odležavanja pa sve do samog punjenja i etiketiranja.

Istarska gostoljubivost i šarm, izvrsni proizvodi… svakako preporučamo posjetiti.

 

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter