Otkrivamo Slavoniju, Kutjevo

Dvotjedni festival graševine završio je u subotu 13.06. 2015. okruglim stolom na temu marketinga graševina i okupio u Kutjevu novinare, trgovce vinom, sommeliere, bloggere i ugostitelje iz raznih dijelova Hrvatske. Na okruglom stolu koji je moderirao organizator Saša Špiranec, a čiji su sudionici bili novinari Rene Bakalović, Ivo Kozarčanin i Zlatko Gall, zatim sommelierski prvak Mario Meštrović, F&B manager Zdenko Posavec, pokretačica portala Taste of Croatia Lada Radin, profesor s Agronomskog fakulteta Edi Maletić, te predavač na vinskoj školi Wine Academy Croatia Kruno Filipović, postignut je opći konsenzus da je nužno mijenjati percepciju o graševini kao isključivo gemišt vinu. Stilske varijacije ponajboljih graševina omogućuju gastronomsku upotrebljivost u rasponu od mediteranske, preko kontinentalne, do azijske i deserata.

Do spomenutog cilja se može doći jedino koordiniranim djelovanjem i zajedničkim nastupom vinara, ugostitelja, sommeliera i novinara, jednoglasni je zaključak svih sudionika okruglog stola.

Druženje je nastavljeno u vinariji Krauthaker gdje se već treću godinu za redom u organizaciji akademskog slikara Ive Rajića organizira slikarska kolonija na kojoj akademski kipari i slikari oslikavaju stare barrique bačve. Nakon razgleda vinarije Krauthaker i obilnog slavonskog ručka uz bijela vina različitih vinara kutjevačkoj vinogorja,  gosti su u grupama krenuli u posjete podrumima Adžić, Galić, Jakobović, Majetić, Mihalj, Mitrović, Perak, Perić, Soldo i Tandara.

Kod Sontakija je  organizirana degustaciju crvenih vina koja nipošto ne treba izostaviti iz vinarske slike Slavonije jer svojom kakvoćom i cijenom imaju ogroman tržišni potencijal, kako kod kuće tako i u inozemstvu.

Dvodnevno druženje nastavljeno je nedjeljnim doručkom u vinoteci obitelji Čamak gdje su domaćini pripredili pravi slavonski stol – šunka, slanina, jaja, čvarci, domaće štrudle od sira i trešanja, kulen – a potom su na Trg graševine stigle konjske zaprege i povele goste u razgled vinograda.

Prva ruta je vodila do vinogradarskih položaja vinara Branka Mihalja, a druga je dionica vodila do položaja Mitrovac gdje su Antun Adžić, Ivica Perak te Martina Krauhtaker objasnili posebnost položaja, a potom se krenulo u Vilu Kutjevo vinarije Kutjevački podrumi gdje je organiziran ručak.

I ovdje su složni kutjevački vinari bili izvrsni domaćini – donijeli svoja vina te zajedno s gostima sjeli ručati. Da na putu kući ne bi nitko ogladnio, domaćini su za put do Zagreba priredili makovnjaču, orahnjaču, te vina. Na kaže se dakle uzalud da vam u Slavoniji  može i ne mora biti vruće, kuće mogu biti manje ili veće, polja žuta ili zelena, ali jedno je potpuno sigurno, u Slavoniji je nedopustivo ostati gladan i žedan.

Fotografije: Julio Frangen i Helena Pletković

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter