Korčulanski pošip koji ćete htjeti u kućnoj vinoteci

Priča o korčulanskom pošipu iz godine u godinu dobiva nove dimenzije. Vinarija PZ Nerica iz Čare na Korčuli i njezin duhovni i enološki vođa Jakša Krajančić pomalo udaraju nove standarde.

Prije više od pola stoljeća, davne 1967. godine, vino sorte pošip proglašeno je čuvenim i time postalo prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim porijeklom. Postoje dvije legende o porijeklu imena pošip. Jedna kaže da je to zbog izdužene šiljate bobice koja je nalik na „šip“, što je lokalni naziv za šiljatu stranu mašklina ili krampa. Druga priča govori o zemljoradniku iz Smokvice koji je pronašao samoniklu „čudnovatu“ lozu razvijenih prutova na šipku, ili kako bi se to u Smokvici reklo, raste „po šipak“. Prema usmenoj predaji loza je nazvana „pošipak“, a kasnije je s vremenom evoluirala u „pošip“.

Danas je pošip vrlo poznata hrvatska sorta čije vino sve teže zadovoljava potražnju tržišta.

Obiteljska vinarija PZ Nerica zadnjih petnaestak godina pažljivo kupuje i kultivira vinograde najboljih položaja u Čari i okolici. Njihovi se vinogradi zato nalaze na osamnaest lokacija koje se prostiru na 3,5 hektara, a najbolji od njih, na samom istočnom ulazu u Čaru, položaj je Mindel s ukupnih 1,5 hektara posađene loze. Za Mindel Jakša kaže da je bogomdan položaj jer svojom istočnom orijentacijom i zaštićenim uzdignutim terenom odolijeva ekstremno niskim temperaturama kakve su 2017. godine bile kobne za mnoge vinograde juga Hrvatske.

Svi vinogradi obrađuju se ručno, obiteljski, bez upotrebe strojeva, upravo kako je nekada radila Jakšina baka Nerica čija je silueta s krunom na glavi zaštitni znak vinarije. Takav tretman loze rezultira kvalitetom grožđa koja je iz godine u godinu sve veća.

Prva komercijalna berba vinarije bila je 2005., a svježi pošip iz 2008. Jakša smatra prekretnicom i svojim prvim ozbiljnim vinom. Danas, desetak godina poslije, iz vinarije izlaze četiri etikete – jedan rose i tri različito školovana pošipa.

Priliku za kušanje cijelog repertoara PZ Nerica stvorila je vinoteka Vivat Fina vina u svojem novootvorenom wine baru, ugostivši autora osobno.

Reski, neobično ‘zelen’ rose žilavog tijela godišta 2016. sastavljen od rano branih (početkom kolovoza) 40% cabernet sauvignona, 40% plavca malog i 20% syraha prethodio je svježem vibrantnom pošipu iz 2017. herbalnih senzacija i sveprisutne gorkaste sortne note. Zvijezda večeri ipak je bio Pošip Mindel iz 2015. i 2016., koji smo imali priliku doslovno laboratorijski kušati. Osim paralelne usporedbe dviju berbi, otvoren je magnum Mindela iz 2015., kao i ‘double’ magnum istog godišta. Analitičkom umu sreći nema kraja.

Obrazovni put Mindela kreće od osam sati maceracije, godinu dana odležavanja na finom talogu u hrastovoj drvenoj bačvi od 1000 litara, pretakanja u inox na šest mjeseci, nakon čega još minimalno tri mjeseca odležava u boci. Taman je toliko prošlo do jučerašnjeg otvaranja berbe 2016. Snažno vino čvrste kiselinske kičme smirenijeg herbarija i začinskog utjecaja hrastove bačve suprotstavlja se trima ‘staklenim’ izvedbama iznenađujuće uravnoteženog, orašasto kremoznijeg i godinu dana starijeg brata. Mindel iz 2015. upravo je u optimalnoj fazi sazrijevanja, a razlika između izvedbe u magnumu i 0,75 L je organoleptički evidentna.

Kao kuriozitet, predstavljen je slatki pošip, također s položaja Mindel, grožđa osušenog na lozi, prepuštenog dugoj fermentaciji i dvogodišnjem odležavanju na vlastitim kvascima u drvenoj bačvi od 500 litara. Sjajan partner kozjoj skuti i suhoj smokvi.

 

Pošip Mindel je pošip koji ću poželjeti češće piti. Šteta što magnuma ima samo 300!

 

Ključne riječi:

Ivan Vrban

In constant search of new positive irritations of the palate in the orbit of my own brutal perception of the organoleptic reality. www.enogastrobrutal.com
Pretplati se na newsletter