Žene vole pivu, žene kuže pivu, žene idu na pivu!

Odmakli smo se od mita da žene ne vole pivu. Nasreću. Žene samo ne vole lošu pivu. A činjenica je da su, do craft revolucije, pive, u prosjeku, bile loše. I lošije. Činjenica je i da je marketing pivarske industrije bio okrenut isključivo potrošačima s visokim udjelom testosterona. Žene za to vrijeme nisu željele trošiti nepce na jednostavne i loše okuse piva. A onda se dogodila craft revolucija koja je za sobom povukla čitav niz događanja. Pivari su otkrili žene potrošače, žene su otkrile pive, žene su počele i proizvoditi pive. Došli smo čak i do toga da su se počele proizvoditi ženske pive (ok, ovo je totalno nepotreban smjer, ali neka ga).

Napravile smo stoga mi, žene pivoljupke i pivopije, jedan kružook i izabrale svaka svoju najdražu pivu. Brewed in Croatia. Ima tu svega- od onih koje zvuče ženskasto ali nisu, do nekih skroz bad ass izbora.

Zaključak: žene vole pivu, žene kuže pivu. Žene odu «na pivu». Živjela craft revolucija!

morana_i_pive

Plavuša, zadružna pivovara Brlog, American blond ale, 5,0% alc

U poplavi IPA piva na našoj craft sceni, Plavuša je među rijetkim American blonde aleovima. Lagana je, pitka, blage gorčine, ima finih voćnih aroma, osjete se ravnomjerno i hmeljevi i slad, ali ima i dubinu, karakter, nije banalna niti želi biti svidljiva na prvi guc. Ljeto je njezino najdraže doba. Plavuša može biti još bolja, ima uspona i padova, sigurno nije najbolje pivo na ovim prostorima, no obožavam je zbog njezine priče i pratim od najranijih dana uspješne crowdfunding kampanje. Plavuša je čista alternativa, proizvod velikog entuzijazma i truda. Em su je skuhale dvije mlade i ambiciozne žene, i to usred Zadra, em je etiketu napravila žena – već je to sasvim dovoljno da bude something completely different.

Morana Zibar. “Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.”

Vragec, Pivovara Medvedgrad, session IPA, 4.8% alc

Kao i kod svih hipstera i enogastroentuzijasta koji drže do sebe, i moja fascinacija craft pivama krenula je s IPAma. Potpuno novi stil pivarenja u Hrvata sve nas je u prvom naletu oduševio i otkrio nam nove svjetove. No, silna količina hrvatske IPAe malo me je zasitila, i postale su mi prezahtjevne u trenucima kada “samo želim popiti pivu”. Pomalo sam od njih već odustala i prebacila se na pšenične laganice dok mi oko nije zapelo na šarenoj etiketi Vrageca. Plitkoj kakva jesam, razvratni patuljak bio je dovoljan argument za okušati sreću. I, nađoh svoju nišu, session IPA! Laganije i alkoholom i aromama od pravovjerne IPAe ovo je pivo za mene. Ima citruse, ima tropsko voće, laganu gorčinu i punoću okusa, ali bez one težine koja me počela zamarati. Lako se pije, u ustima dugotrajno i kremasto, a bonus na kraju lagana je zadimljenost koja nenadano dadne točku na i. Za razvrat dušu dalo!

Lada Radin. “Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.” 

pive kolaž

Crni Jack,  Pivovara Medvedgrad, Black IPA, 6.3% alc

Ovo je priča o Crnom Jacku. Prvo hrvatsko tamno pivo koje se dugo «samo točilo», a napokon smo ove godine dočekali njegovu verziju u bocama. I to kakvim bocama- čitava linija etiketa pivovare Medvedgrad koju je ilustrirao Vedran Klemens naprosto mami da pivu uzmete s police, vrtite ju po rukama, tražite divne detalje na ilustraciji i jedva čekate otkriti kakvog je okusa ono unutra. Na sreću, pivnica Medvedgrad ne razočara.

Mene nije nikad. Sa Crnim Jackom dogodilo se nešto drugo. Prvi gutljaj izazvao je podizanje obrve, svaki sljedeći iskrice u očima, do kraja boce bila sam zaljubljena do ušiju. IPA i još crna, a smućkana na domaćem terenu sa četiri vrste hmelja i četiri vrste slada, 6.3% alc. Lagani okus karamele koji savršeno izbalansira slatkoću i gorčinu. Okus kave i tamne čokolade. Jedina varijanta u kojoj biram okus čokolade. Ali kavu obožavam. I ovu moćnu, a opet nenametljivu pivu koja savršeno nadopunjuje bilo koje «sticky finger» mesno jelo (svinjska rebrica u medu, marinirana pileća krilca…).  Piva koja nije za velike tulume i duge izlaske već za intimnija guštanja u dobroj hrani, dobrom društvu i izvrsnoj pivi.

Baš kao neki kvartovski fakin kojeg srećete u mraku, naoko opak ali zapravo nježan i šarmantan, lopov Jack, Crni Jack ukrast će vam srce. I puno prostora u frižideru.

Iva Novosel. “Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.”

buzdovan

Buzdovan, Apple cider

Cider za one kojima su cideri kakvi se inače mogu kupiti u nas preslatki i pregenerički. Cider Denisa Perčića i Tomislava Veseljaka prava je craft priča: za razliku od „sokićastih“ cidera na koje smo navikli, Buzdovan ima pravi kick, gorkast je i osvježavajuć. Savjet za kušanje: umjesto iz boce, isprobajte ga iz čaše za pjenušac ili druge široke vinske čaše. Razlika je doista dramatična, i što se tiče aroma i što se tiče samog okusa.

A što cider radi ovdje? Pa, nešto moraju piti i oni koji ne piju pivo, ma kako sjajno bilo. Osim toga, veliki smo zagovornici craft cidera i želimo da i ta scena procvate kao ona pivskog crafta.

Iva Uščumlić. “Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.”

C4, Nova Runda,  IPA, 6.3% alc

Prvo pivo koje mi padne napamet kao najbolje pivo u Hrvatskoj bez ikakvog razmišljanja je C4 Nove runde. To je IPA čije ime simbolizira eksploziju 4 hmelja čija imena počinju sa ‘C’ (Chinook, Cascade, Citra, Centennial). Jako zahmeljeno aromatično, ukusno i jednostavno najbolje! Pivo je premijerno napravljeno u proljeće 2016. i od tada je vrlo brzo zauzelo vodeću poziciju među ljubiteljima crafta u Hrvatskoj koju mu ni do danas nitko nije ‘oteo’.

Višnja Mihelčić. “Putuje po svijetu, obožava craft piva, heavy metal, svoje prijatelje i svoju obitelj.”

c4 nova runda

APA, Nova runda, American pale ale, 5.2% alc

Iz domaćih zanatskih radionica tekuće sreće ova mi je najdraža. Idealan omjer svježine, gorčine i slasti s primjesama citrusa i tropskog voća. Idealna za isprati brige nakon radnog dana, nazdraviti s prijateljima ili ukrasti par minuta svemiru samo za sebe. Možete ju popiti u većini barova koji nude nešto više od mainstream lagera. Ja ju najčešće ispijam uz lagane zvuke rocka i bluesa u Legend riders blues baru na Kvatriću. Jedini problem je što dečki iz Nove runde kategorički odbijaju flaširati pa si zadovoljstvo ispijanja njihovog piva ne možete priuštiti doma. Preporuka: ponavljati Runde do željenog efekta!

Nataša Dević. “Odbjegla nevjesta vinskog biznisa koja je prešla na tamnu stranu i sad koketira s poduzetnicima i političarima. U kuloarima poznatija kao sestra Fermentacija.”

Čašne Sestre

Čašne sestre su gerilska skupina svevišnje certificiranih uživateljica vina koje žele razbiti predrasude o vinu kao piću posvećenih. Njihova misija je širenje vinske riječi među krotkima, gladima i žednima, jer njihova je čaša vinska!
Pretplati se na newsletter