Skrivena blaga Samobora

Znate Samobor, šarmantni i pitoreskni gradić u blizini Zagreba? Dio Taste of Croatia ekipe u nekom je trenutku ludila zaključio da mu (joj, dobro) je za pisanje, stvaranje i sretan život potrebna bukolička idila te preselio 15-ak kilometara od središta Zagreba. Pogreška je u međuvremenu ispravljena i zabludjela se ovčica vratila u centar Zagreba, ali je ponešto i naučila o ljepotama Samobora.

Dakle, ključni pojmovi o Samoboru koje svaki foodie mora znati: kremšnite su uvijek bolje u ideji, nego kada ih se konačno dočepate (jer ih se obično dočepate vikendom, kada na istu originalnu ideju dolazi pola Zagreba i njihov brat također), ali ćete ih svejedno pojesti i uživati u njima; muštarda, odnosno aromatizirani senfoliki namaz (ima pekmeza od grožđa, ima tučene gorušice); Bermet je desertno vino koje je svakako zanimljivo probati; rudarska greblica je nešto posebno; a restorani koji imaju gljive u ponudi neotkriveno su blago Samobora. Preporučujemo i da otkrijete samoborski sir i vrhnje, medenjakesamoborski kotlet i čitav niz suhomesnatih proizvoda, kao što su samoborska salama i krvavice. Dodajte svemu navedenom i pubove koji imaju svako pivo koje postoji i još poneko, krasnu prirodu i okoliš idealan za sportaše, bicikliste, planinare i generalno ljude koji aktivnošću liječe krizu srednjih godina i dobili ste savršenu ideju za izlet.

Zanimljiva trivia: Samobor i okolica dugo su bili poznati i po javnim kućama koje su ondje radile polulegalno sve do sredine devedesetih. Za posebno zainteresirane moguć je organizirani obilazak istinskog puta svile.

 

Vaš vodič je:

morana_i_pive

Morana Zibar

Translator, food and drink writer, co-founder of Taste of Croatia, quiz buff with MA in comparative literature, regular chaser on Croatian Television’s version of the quiz show “The Chase” and full-time mother of a picky eater, Morana is a very knowledgeable and easy-going foodie guide, always ready to throw in some trivia information about anything. Above all, she just loves discovering and tasting good, honest and authentic food wherever she goes, striving to find a balance between her passions for beer, wine and spirits. Sharing the insight into Croatian cuisine and winemaking heritage with fellow-travellers makes her happy. Diet can wait another day.

  • Lokacija: Samobor
  • Dostupno: tijekom cijele godine
  • Veličina grupe: 2-4
  • Trajanje: 5+ sati
  • Ručak: uključen

Zašto bukirati?

  • Otkrijte zašto je Samobor jedna od top turističkih lokacija u Hrvatskoj.
  • Upoznajte najstarijeg proizvođača Bermeta u Hrvatskoj.
  • Saznajte kako se i gdje izrađuju slavni hrvatski medenjaci.
  • Uživajte u sjajnom i zasitnom ručku uz prekrasnu prirodu i okoliš.
  • Uživajte u kremšniti koja je najbolja upravo u Samoboru.
Kontakt
Pretplati se na newsletter