Istra Instagrama vrijedna: vino i tartufi

Istarska podružnica tima Taste of Croatia provela je godine istražujući i vrijedno mapirajući sva istarska mjesta posjeta vrijedna. Slobodno možemo reći da, kada je o Istri riječ, Taste of Croatia zna gdje se vrazi legu. A to znači da znaju pronaći mjesto u središnjoj Istri, točno iznad obala jezera Butoniga. I ondje, baš kao u svakoj dobroj bajci, žive ljudi kojima je posve normalno i uobičajeno ručati omlet s tartufima koji će poslije zaliti čašom odabranog pjenušca. Za gurmane ovo je doslovno odabrana zemlja: selo je okruženo šumom prepunom tartufa, a tradicija proizvodnje pjenušca među najstarijima je u Hrvatskoj – starija je od 150 godina. Zvuči kao nešto za podijeliti na Instagramu? O da – doista je jedinstveno iskustvo!

Jesmo li vas dovoljno zainteresirali? Da zaokružimo priču, ovo iskustvo iz bajke kreće posjetom obitelji koja se već generacijama bavi lovom na tartufe. Budimo pošteni, oni samo šeću šumom, a pravi lov obavljaju njihovi psi, no pustit ćemo vas da to sami otkrijete. Srećom, obiteljski su psi dobro trenirani da nanjuše tartufe pa ćete objedovati ovu delikatesu na tri različita načina (predjelo, glavno jelo, desert). A poslijepodne je, to svi znamo, rezervirano za čašu (ili dvije. ili tri) vina pa putujemo do dvije vinarije u središnjoj Istri, u samoj okolici srednjevjekovnog Motovuna. A budemo li imali sreće i bude li vinar raspoložen, dan završavamo posjetom vinaru koji se može pohvaliti najdužom tradicijom proizvodnje tih divnih mjehurića koje obožavamo.

Vaš vodič je:

Goran Zgrablić

“Doktor fizike koji je prije desetak godina uvidio da svoj urođeni istraživački poriv mora proširiti prema magičnom i neistraženom svemiru ića i pića. Zadnjih pet godina bjelosvjetskim izješama nudi butik tečajeve tradicijske istarske kuhinje i vinske ture po ponajboljim, ne nužno i najrazvikanijim, istarskim podrumima.”

  • Lokacija: Istria
  • Dostupno: cijele godine
  • Veličina grupe: 2-8
  • Trajanje: 6h
  • Ručak: uključen

Zašto bukirati?

  • Upoznajte istarsku obitelj koja se bavi tartufarstvom. I njihove pse!
  • Ručak od tri slijeda u kojima su glavni sastojak...tartufi!
  • Obilazak dvije vinarije i kušanje njihove vinske ponude
  • Skupimo vas i ostavimo bilo gdje u Istri gdje želite
Kontakt
Pretplati se na newsletter