Plešivica – čudesni,uzbudljivi mjehurići

Pjenušac pijemo samo kad smo sretni. I kad nismo.

Zvuči kao šala, ali nije – još nismo doživjeli dan koji čaša pjenušca ne može popraviti niti slavlje kojem čaša pjenušca smeta. I imamo sreće kao svoj džep poznavati regiju koja je srce hrvatskih mjehurića, regija koju uspoređuju s francuskom Champagne, maleno područje u okolici Samobora koncentrirano oko Jastrebarskog. Na relativno malenom brdovitom području, nekih 20-ak kilometara udaljenom od Zagreba, doslovno ne možete baciti kamen, a da ne pogodite neku od vinarija. Dosadan dio kaže da se ovdje uzgajaju klasične kontinentalne sorte (graševina, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, traminac), a uzbudljivi dio kaže da se od tih sorti rade čudesna, posebna, zanimljiva vina i još čudesniji, posebniji i zanimljiviji pjenušci. Ovdje je dom i hrvatskog odgovora na beaujolais – portugisca (s kojim se također igra da bi se dobio posve drugačiji pjenušac). Ovdje se igra i s maceracijom bijelih vina, s amforama i s čudesnim, ali nježnim crnim pinotom.

Što možete doživjeti ovdje? Sreću koju nude mjehurići, neke posebne pjenušce kakve ne možete doživjeti nigdje drugdje, vina u amforama, lokalne specijalitete i – da ne zaboravimo – najljepši pogled u okolici Zagreba. A to je tek početak – jer svaka dobra priča počinje čašom pjenušca.

 

Vaš vodič je:

Lada Radin

A veterinary scientist during day, a curious hedonist by night. Omnipresent at all food&drinks&fun events around town and country, as she cannot let herself not know the new hotspots around. Fascinated by creative and fresh new ideas, always in search of a perfect combination of visual, smart and tasty projects.

In the future, she envisions herself as a sustainable farmer, although she has not yet decided neither on the location (central Croatia, Istria, one of the Adriatic islands?) nor the preferred form of agricultural activity – sheep, goats, vegetables, fruits, bees? In any case, the idea is to base her life on hedonistic, self-sustaining principles, to the extent that the two are not in conflict. Occasionally pines over Vis and / or Hvar islands.

  • Lokacija: Jastrebarsko
  • Dostupno: Cijele godine
  • Veličina grupe: 2-4
  • Trajanje: 6+
  • Ručak: da

Zašto bukirati?

  • Otkrijte zašto je najmanja hrvatska vinska regija i jedna od najekskluzivnijih.
  • Uživajte u predivnim pogledima te miru i tišini kakve je nemoguće drugdje doživjeti.
  • Upoznajte vinare i saznajte sve o njihovim vinima.
  • Prošetajte vinogradima.
  • Uživajte u tradicionalnoj hrani u jednom od najkvalitetnijih restorana u regiji.
Kontakt
Pretplati se na newsletter