Moslavina – škrlet, priroda i ručak u vinariji

Moslavina je na mnogo načina neotkrivena i nepoznata regija, što je velika šteta jer je riječ o regiji nedaleko od Zagreba (dostupna vam je vlakom, autobusom i naravno, automobilom). Ako pitate Taste of Croatia tim, Moslavina je regija s najviše potencijala da postane Istrom hrvatske unutrašnjosti jer su zadovoljeni apsolutno svi uvjeti koji su i Istru lansirali među zvijezde: dobra prometna povezanost, blaga priroda koja daje mnogo za samo malo truda i ono najvažnije – relativno uspostavljena baza osnovnih restorana i vikend izletišta koja nude poštenu tradicionalnu hranu. Za bonkuloviće Moslavina je područje koje treba otkriti i otkrivati: prepuna pitoresknih gradića, obiteljskih farmi i čudesne prirode. Sve je više vinara vrijednih pažnje, a pronaći ćete klasične kontinentalne sorte Hrvatske (graševina, chardonnay, pinot blanc, furmint, muškat, pinot noir, frankovka). Ali svakako bismo vam svrnuli pažnju na škrlet – autohtonu sortu koja definitivno ima potencijal da se pozicionira na tržištu kojem nasušno treba još jednostavnijih bijelih sorti. Škrlet je, u svojoj klasičnoj varijanti, lako i pitko bijelo vino, cvjetnih aroma. Ali u malo ozbiljnijim i odležanim varijantama, škrlet pokazuje da se s njime da igrati – a sada je i dovoljno vinara koji su na to spremni.

Zašto rezervirati ovu turu? Kao prvo, kada za godinu, dvije, pet, Moslavina konačno zauzme svoje mjesto uz bok Istri po kvaliteti i zanimljivosti ponude, moći ćete se hvaliti da ste je otkrili među prvima (ne baš skroz prvi, to smo ipak bili mi). Osim tog priznanja za posebni pionirski pothvat s lentom kralja Zvonimira, imate priliku isprobati tajne moslavačkih podruma, sva lica i stilistike škrleta, ali i domaće rakije raznih okusa (višnja, medovača, breskva, jagoda, drijenak), poslastice kao što su meso iz žbanjesir i vrhnjepečena patkagibanica i za kraj, kraljica kolača – orehnjača.

Pridodajte tome činjenicu da je u blizini park prirode Lonjsko polje koji se hvali ogromnom bioraznolikošću te činjenicu da je Moslavina dom crne slavonske svinje i bit će vam malo jasnije što vas ovdje očekuje.

Vaš vodič je:

morana_i_pive

Morana Zibar

Translator, food and drink writer, co-founder of Taste of Croatia, quiz buff with MA in comparative literature, regular chaser on Croatian Television’s version of the quiz show “The Chase” and full-time mother of a picky eater, Morana is a very knowledgeable and easy-going foodie guide, always ready to throw in some trivia information about anything. Above all, she just loves discovering and tasting good, honest and authentic food wherever she goes, striving to find a balance between her passions for beer, wine and spirits. Sharing the insight into Croatian cuisine and winemaking heritage with fellow-travellers makes her happy. Diet can wait another day.

  • Lokacija: Ivanić Grad
  • Dostupno: cijele godine
  • Veličina grupe: 2-4
  • Trajanje: 5+
  • Ručak: uključen

Zašto bukirati?

  • Upoznajte autohtoni i jedinstveni škrlet.
  • Upoznajte vinare osobno - tura obuhvaća posjet dvjema vinarijama.
  • U Moslavini ne vjeruju u male obroke - očekuje vas doista zasitan ručak na obiteljskom gospodarstvu.
  • Zavirite u regiju koja će za koju godinu biti super cool.
Kontakt
Pretplati se na newsletter