Jedna moćna gomilica

Faktografski: s početkom ove godine JRE (organizacija koja djeluje u 16 europskih zemalja i okuplja više od 360 chefova) u svoje je redove primila još dva hrvatska restorana: murtersku Konobu Boba i chefa Vjeku Bašića, te korčulanski Lešić Dimitri i chefa Marka Gajskog. Tako se Konoba BobaLešić Dimitri pridružuju ekipi koju čine još San Rocco iz Brtonigle, rovinjski Monte, savudrijska Pergola, Badi iz Umaga, Marina iz Novigrada, Zigante iz Livada, lovranska Draga di LovranaPlavi podrum iz Voloskog, opatijska Villa Ariston, Boškinac s Paga, šibenski Pelegrini, zadarska FošaDubravkin put iz Zagreba.

Još faktografski: novopridošli se dvojac javnosti i kolegama predstavio kuhajući u zadarskom restoranu Foša koji je otprije već član ove ugledne organizacije u kojoj nema natjecanja, ali ima suradnje, poticanja, kreativnosti i strasti.

Manje faktografski, a više osobno: ni Bašić i Gajski više nikome ne moraju dokazivati da pripadaju ponajboljem od hrvatske gastronomije. Pitanje je bilo samo trenutka, prepoznavanja i zadovoljavanja normi i zahtjeva, ali njihov drugačiji pristup davno im je već osigurao mjesto među ponajboljim europskim restoranima.

Za obojicu, namirnica je u fokusu. Za Vjeku Bašića, središte svega je otok pa je Boba posveta njegovoj obitelji i korijenima, čvrsto povezanima s Murterom i njegovim okusima. U Bobi je fokus i na namirnici, na sezoni, na tradiciji. To što se na tome može graditi i prava fine dining priča puno govori o vještini i viziji chefa.

Slične je filozofije i Marko Gajski koji u Korčuli cilja jako, jako visoko. I za njega je fokus na lokalnoj namirnici i njenoj ukupnoj iskoristivosti. A Korčula koja tvrdoglavo njeguje svoje posebnosti i tradiciju, u okusima, aromama, vrstama i sortama, očito je pravo okruženje za iskazivanje ovakve kreativnosti.

Zašto je sve ovo važno? Koncept JRE-a je suradnja i usavršavanje. Više od natjecanja i nagrada, ovdje je fokus na poštovanju i učenju, na ideji izvlačenja najboljeg iz razmjene ideja i različitih pristupa. JRE već nekoliko godina surađuje s uljarom Chiavalon koja posebno za restorane, članove udruženja, stvara blend maslinovog ulja. Blend se mijenja iz godine u godinu, ovisno o željama i potrebama chefova, ali ovisno i o idejama koje obitelj Chiavalon ima o razvoju svojeg ulja i općenitim trendovima na tržištu. Nekoliko već godina također JRE surađuje s vinarijom Kozlović i zajednički stvara malvaziju (ove godine na tržište izlazi 2016. godište), dostupnu samo u JRE restoranima. Sve se te odluke donose i dogovaraju zajednički, suradnjom svih restorana.

Ne brinite, i dalje je ovo udruženje osobenjaka i kreativaca. I dalje su ovo izraziti individualci koji furaju svoj film pa što bude. Ali uz svu kompetitivnost i suludi ritam koji nameće, dobro je imati jednu zajedničku čvrstu točku koja omogućava da se razgovara, da se razmjenjuju iskustva i ideje i da se međusobno potiče. Stoga dobro more Bobi i LD-u, ali i ostatku JRE-a. Vjerujemo da tek kreću pokazati najbolje što mogu.

Ključne riječi:

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter