Kako nabrzinu digitalizirati svoj OPG i zašto

Korona nas je sve zatvorila u kuće. Zapravo, ispravak: zatvorila je u kuće sve nas koji živimo u gradovima. Oslonjeni smo na trgovačke lance skraćenog radnog vremena i njihovu ponudu (i gle, odjednom se možemo naviknuti da naš kvartovski dućan ili pekara ne rade do 21, 22 ili 23 sata, nego samo do 17), a bez obzira na preko nekoliko web-shopova koji nude dostavu namirnica domaćih OPG-ova, potražnja za namirnicama domaćih OPG-ova po raznim Facebook grupama nikad nije bila veća.

I to je super.

Ono što je manje super jest što Facebook grupe nisu najbolji način da odradite prodaju. Da, doći ćete do kupaca. Ima ih dovoljno, zainteresirani su, sretni kad uspiju naručiti i dobiti robu. Ali istovremeno vlada kaos (i neprekidne rasprave), svađe oko kvalitete dostavljenog (ili često, oko loše komunikacije s prodavačem), oko nedospjelih narudžbi, ma oko svega zapravo.

I prodavači se – opravdano! – žale da previše vremena gube na dopisivanje s kupcima. Jer druge nema: kupac vidi post u kojem prodavač kaže da ima na primjer 10 proizvoda i onda kreću dogovori u inboxu. Koji traju, troše vrijeme i strpljenje i izazivaju kaos. Nema šanse da izbjegnete grešku, ma koliko se trudili. Nema šanse jer je to zamorno, iscrpljujuće, teško. Vjerujte osobi koja je provela nekoliko godina života odgovarajući u inbox umjesto brandova na razna pitanja vezana uz proizvode i mogućnost njihove nabavke. Uz najbolju volju i trud, negdje ćete ispasti neprofesionalni. A onda će razočarani kupac ostaviti ljutit post u grupi i eto nove runde objašnjavanja – a ovisno o razmjerima ljutnje, i otkazivanja narudžbi.

Što treba biti web-shop?

U idealnim okolnostima, web-shop je vaša digitalna trgovina. Kupac ima izlog iz kojeg bira određene artikle. Dobro je da ima fotografiju, kratak opis, zapravo sve informacije koje su kupcu bitne. U slučaju hrane, dobro bi bilo da ne koristite stock fotke koje izgledaju umjetno, već prave fotografije namirnica koje proizvodite. Pratite me zasad? To je dio koji kupac vidi. Kad kupac napuni svoju košaricu, vodi ga se do blagajne na kojoj odabire način plaćanja (bankovna doznaka, kartica, pouzeće) i vrstu dostave (osobno preuzimanje, neka dostavna služba). I može pročitati sve o cijeni dostave, ali i o terminima dostave. Na kraju se obavlja plaćanje sa svim pridruženim troškovima i kupac dobiva mail sa svim pojedinostima. Koji dan kasnije, prima svoju narudžbu i sve je riješeno.

S vaše strane, stvar je malo kompliciranija. Prvo, morate unositi artikle koje doista imate, njihove cijene i količine da bi sustav mogao onemogućiti prodaju kada se, na primjer, prodaju sve divlje šparoge. Potom, morate to činiti ažurno i svakodnevno. Onda morate i paziti da dostava ide u vrijeme kada ste naveli, da je roba ispravno pakirana te da se neće oštetiti u transportu. Morate imati i neku politiku rješavanja nezadovoljnih kupaca – raznih shopovi imaju jamstvo povrata unutar 30 dana ili zamjene ili potpuni povrat novca. S druge strane, nemate beskonačna dopisivanja s kupcima: vi dobivate samo podatke. Konkretne namirnice, njihovu količinu i adresu. To je to.

Treba li vam web-shop?

Ako imate veću proizvodnju, organiziranu logistiku (skladište) i dostavu – apsolutno da.

Ako je vaš primarni kanal prodaje dosad bila tržnica plus određen broj kupaca na vratima – vjerojatno ne.

Drugim riječima, ako ste mali OPG i ako poslujete sami – ne u sklopu neke udruge, zadruge ili zajednice proizvođača svoje općine, trošak i zezancija povezani s web-shopom vama se gotovo sigurno neće isplatiti.

(Da, ja osobno mislim da ima puno smisla organizirati se u zadruge proizvođača, iz ovog i drugih razloga koji nisu tema ovog teksta. O tome možemo Jednom Kad Sve Ovo Prođe.)

Okej, dakle, web-shop je preveliko ulaganje, postojeći web-shopovi vam možda naplaćuju marže (koje su sasvim poštene jer cijelu zezanciju oko logistike, naplate i dostave preuzimaju oni pa je red i da ih platite) i tu zapravo niste bitni vi niti vaš proizvod jer web-shop generalno nema potrebe isticati svakog proizvođača ponaosob, što vas stavlja u poziciju da ovisite o njemu. Nekima je to sasvim prihvatljiva pozicija, drugima nije. Nema ispravnih i pogrešnih odgovora: ako ste zadovoljni time da ste dobavljač nekog lanca ili shopa – super. Ako vam je bitnije da se razvijate i rastete, zajedno sa svojim kupcima, onda ćete tražiti neko svoje mjesto pod suncem.

Ali što onda mogu?

Morate automatizirati komunikaciju, ali web-shop nije opcija?

Idemo vidjeti što mogu biti opcije za vas.

Najjednostavnija i vama najdostupnija opcija krije se u alatu Google Forms (ili Google Obrasci, ako ga koristite na hrvatskom).

To je potpuno besplatan alat za sve korisnike s računom na Googleu. Račun = mail adresa@gmail.com.

Gdje se to nalazi? Kada uđete u svoj Gmail račun (možete ga posve besplatno otvoriti!), imate u desnom kutu kućicu Googleove aplikacije. Unutra se nalazi Google Disk, a kad kliknete Disk, odaberite Novo – Google Forms.

U postavkama obrasca odlučujete tko ima pristup tome (svi koji dobiju link – nitko osim vas – određen broj korisnika).

Unutra stavite svoju ponudu. Na početak stavite nešto o sebi. Tko ste, gdje se nalazite, nešto što biste voljeli da vaši kupci znaju i zapamte o vama. Dvije-tri rečenice. Nešto radi čega će se vratiti. I ovdje unesite očekivano vrijeme dostave. Na primjer, dostava za Zagreb ide jednom tjedno. Ili triput tjedno. Ili sljedeći radni dan. Unesite ono što je realno i što možete ispoštovati, ali unesite da korisnici jasno znaju kada vas mogu očekivati.

A onda dalje ide ovako:

Ime i prezime: ovo je obavezno 🙂

E-mail: također obavezno. Želite imati kontakt svojeg kupca i želite mu moći mailom javiti sve eventualne promjene.

Adresa: U ovom obrascu je nisam kreirala jer je rađen za nešto drugo, ali da, trebate i adresu. Jednom kada se situacija normalizira i bit ćete u mogućnosti fizički se stacionirati na određenoj lokaciji, adresu i vrijeme vašeg boravka na lokaciji X unijet ćete u uvodno polje.

Potom slijedi vaša ponuda. Vidite kako je uneseno: artikl + pakiranje (gdje je primjenjivo) + cijena. Korisnik sam odabire što želi i u kojoj količini. Vi ćete na kraju samo dobiti tablicu sa svim narudžbama.

Budite precizni! Ako tjedno imate 100 jaja, stavite tu napomenu pri opisu. Napišite: u ponudi 100 jaja ovaj tjedan. Ako naručite, a mi ih nemamo, obavijestit ćemo vas na mail koji ste ostavili. Ne morate ovo od riječi do riječi, ali to je smisao.

I što dalje?

Ništa. Kada narudžba stigne, ispunit će se polja u Excel tablici koju vam Google Disk automatski generira.

Ovdje gore, gdje je zelena kućica, tu ćete kliknuti i vidjeti Excelicu sa svim narudžbama.

Zašto je ovo nesavršeno ali dobro rješenje?

  1. Potpuno je besplatno. Trebate samo račun na Googleu (besplatno!) i malo klikanja dok ne skužite kako rade Google Forms.
  2. Ne gubite vrijeme na dogovore koji mogu poći po zlu.
  3. Kupac dobiva jasnu informaciju što vi prodajete, vi dobivate jasnu informaciju što je naručeno.
  4. Imate fleksibilnost organizirati dostavu kako i kada vama paše.
  5. Smanjujete mogućnost pritužbi i ljutih kupaca na minimum.

Na što još treba paziti kod digitalizacije poslovanja?

1. Budite savršeno jasni i precizni.

Jasno istaknite što prodajete, kada dostavljate, gdje se nalazite, kako proizvodite.

2. Komunicirajte.

Ako vidite da dostava ne može biti u vrijeme koje ste naveli – imate podatke (mail, mobitel) i možete kontaktirati svog kupca. Ako nemate više namirnice koju je kupac naručio, opet – kontaktirajte kupca.

3. Smanjite šumove u komunikaciji.

Sve što je moguće automatizirati, automatizirajte. Sva naručivanja, bilježenja, sve – automatizirajte. U suprotnom vas čeka kaos iz kojeg možete izaći samo razočarani i ljuti.

4. Otvorite svoju Facebook stranicu. 

Trebate jedno mjesto na koje možete postaviti sve ove tablice (možete naravno i u Virtualni plac), i objavljivati svojim kupcima sve novosti. A osim toga, ako ste dobri i ako je vaš proizvod kvalitetan, kupci trebaju način da dođu do vas. Facebook stranica je posve besplatna. Postavljanje sadržaja je posve besplatno. Oglašavanje, naravno nije.

Komunikacija je važna, možda i najvažnija. Vizualna i verbalna podjednako. Ali o tome u sljedećem tekstu.

Ključne riječi:

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter