U susret Hombreu — prvom osječkom homebrew festivalu

Nekoliko godina nakon osnivanja udruge PPS (Panonskog Pivarskog Sindikata) došlo je vrijeme za organizaciju prvog osječkog homebrew festivala, od milja nazvanog Hombre.

Festival će se održati 18. svibnja u 16.00 sati u na osječkom Pampasu, a što možemo očekivati na ovoj poslastici za sve pivoljubce — upitali smo Ivana Bašića, jednog od organizatora festivala i člana udruge.

Osječka homebrew scena postoji dosta dugo. Što vas je potaknulo da se napokon organizirate i krenete u organizaciju ovog događaja?

Ivan: S obzirom da se druženja kućnih pivara održavaju već duži niz godina diljem Hrvatske i regije, bilo je krajnje vrijeme da i mi ugostimo kolege pivare u Osijeku. Također,  imamo veliki broj pivara u Osijeku i okolici, tako da nam je ovakvo veliko druženje i više nego potrebno.

foto: Ivan Bašić

Hype je popustio, ali revolucija se nastavlja!

Kako gledate na trenutnu situaciju na pivskoj craft sceni? Puno novih piva, pivara i pivovara. Postoji li još taj revolucionarni duh?

Ivan: Naravno da postoji. Možda je hype malo popustio, ali craft pivo kao vrhunski proizvod našlo je svoje mjesto na tržištu i mislim da s vremenom samo jača svoju poziciju. Tome u prilog ide činjenica da se broj pivovara i ugostiteljskih objekata s ponudom craft piva konstantno povećava. Nemojmo zaboraviti najbitnije – kvaliteta piva konstantno raste.

Industrija je nešto čemu nezavisni pivari ne teže i imaju svoj(često negativan) stav o tome. Kako na to gledaju homebreweri, te razdvaja li vas što od malih craft pivovara osim činjenice da niste registrirani kao pivovara i količine koju proizvodite?

Ivan: Mislim da dijelimo mišljenje oko industrije. Vjerujemo da “industrijsko” pivo može i treba biti kvalitetnije, no nismo hejteri – ne razmišljamo toliko o tome. Što se tiče usporedbe s craft pivarima s jedne strane nema razlike jer su svi craft pivari i dalje homebreweri, ali oni imaju određeni pritisak održavanja kvalitete, plasmana na tržište, tehnologije i ostalog što donosi poslovanje.

Mi smo s te strane neopterećeni, kuhamo što želimo, kako želimo, eksperimentiramo i maksimalno uživamo. Također, nama je puno lakše isprobavati razne stilove i tehnike, jer se većinom radi o manjiim količinama piva. Ovo je najbolji hobi na svijetu!

foto: Ivan Bašić

PPS trenutno broji 38članova, koliko vas se aktivno bavi homebrewanjem i koje sve pivare možemo očekivati na festivalu?

Ivan: Od nas otprilike 38 u PPS-u, većina pivara je aktivna. Neki od nas su solo igrači, dok su neki okupljeni u timove. Na festivalu će se uz nas predstaviti i gosti iz hrvatske i regije – otprilike 50-ak homebrew timova s 15 do 20 različitih stilova.

Što bi izdvojili kao najveću vrijednost homebrew festivala u odnosu na klasične pivske festivale?

Ivan: Pa prvenstveno, ovo je prilika za druženje, razmjenu znanja i iskustava između pivara i onih koji će to tek postati – ili ih samo zanima. Također, dobra je prilika za kušati pivske stilove koji se ne mogu probati često, a isto tako i poznate stilove koji su dovedeni do tehničke razine koju na tržištu rijetko možete susresti. Da se razumijemo, sigurno će biti i slabijih izvedbi, ali to je sve čar ovakvih druženja. Na festivalu se pivo ne prodaje, tako da će svatko imati priliku probati sve što ga zanima, bez ograničenja.

foto: Ivan Bašić

Više od 15 stilova piva

Što ćemo sve moći probati od pivskih stilova na festivalu?

Ivan: Točan broj stilova teško je definirati. Većina kućnih pivara krije svoje adute do početka samog festivala. Za sada mogu reći da osim standardnih – pilsner, IPA, APA, bitter, weitzen, stout, porter – očekujemo i sour, NEIPA-u i pokoji specijal. Uglavnom bit će šaroliko.

Osim piva, biti će tu i klope, ali i druženja uz glazbu. Što se nam pripremili za naša osjetila okusa i sluha?

Ivan: Poučeni nekim iskustvima sa sličnih događaja, odlučili smo se bazirati prvenstveno na pivo i staviti fokus na njega. Kako treba izdržati cijeli festival, uz festivalsku čašu gosti će dobiti i bonove za hranu, koji pokrivaju večeru u vidu pljeskavica i pivskih kobasica u somunu. Po pitanju glazbe, puštat će se domaći rock i funk sa vinila od strane domaćih DJ-eva.

Nadamo se super provodu i odličnom druženju s pivarima! Što možemo očekivati u budućnosti od Hombre festivala?

Ivan:  S obzirom da je ovo prvi homebrew festival u Osijeku, u budućnosti bismo ga htjeli održavati barem na godišnjoj bazi. Sve što sada bude dobro truditi ćemo pretočiti u sljedeći, a što bude manje dobro, nastojat ćemo popraviti. Također, voljeli bi okupiti još veću homebrew zajednicu na sljedećem Hombreu. Važno je reći da festival nebi bio moguć bez naših dragih sponzora, kojima se ovim putem zahvaljujem u ime udruge.

ULAZNICE
Kotizacije su još u ponudi, ima ih još malo i ograničeno. Možete se javiti se na službeni facebook profil udruge PPS za informacije o kotizacijama.

KONTAKT
Web: https://www.facebook.com/events/2281975262123544/
Mobitel: +095 8023 779‬

Naslovna fotografija: Slavko Jakšić

Ključne riječi:

Mihael Tomić

He hitchhiked all over Croatia, been chased by the dogs, squatted all over, following the bands he liked. When he is not designing or coding, he's probably cooking/eating/drinking or writing about it.
Pretplati se na newsletter