Krauthaker i Miloš, laureati Vinartovih godišnjih postignuća

Hrvatska vinska scena i interes za nju zadnjih su godina u velikom uzletu. Tome svakako doprinosi i tvrtka Vinart organizacijom dodjele Vinart godišnjih postignuća vinarijama, vinarima, ali i svima onima koji su u protekloj godini obilježili vinsku scenu.

Na drugom po redu Vinartovom vinskom Oscaru okupio se velik broj gostiju iz svijeta vinarstva, poduzetništva i medija. Dodjeljene su nagrade najboljim regionalnim vinarijama, najboljim poduzetnicima iz svijeta vinarstva, nagrade udruge WOW, podjeljena su priznanja zaslužnicima, pojedincima koji su svojim radom zadužili hrvatsko vinarstvo. I na kraju, dvije najiščekivanije nagrade, one za vinariju godine i osobu godine.

OSOBA GODINE

Svatko od uzvanika u prepunoj dvorani Kaptol boutique cinema imao je svog favorita od četvero nominiranih, a to su bili: Nikola Benvenuti, Željko Garmaz, Vlado Krauthaker i prof. dr. sc. Edi Maletić. No, svi su se složili da je nagrada zasluženo otišla u prave ruke kada je osobom godine proglašen Vlado Krauthaker.

Vlado Krauthaker čitav je profesionalni život posvetio vinima. Glavni enolog Kutjeva d.d. dugi niz godina, inžinjer Krauthaker je početkom 90-ih pokrenuo privatnu vinariju sa samo jednim hektarom nasada loze. Danas je jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara koji uzgaja čak trideset i osam različitih vrsta grožđa, jedan od najvećih izvoznika u veliki bijeli svijet i osvajač brojnih nagrada.

Toliko je njegovo iskustvo i znanje da se već godinama, uz ozbiljnu proizvodnju vina zavidinih količina i kvalitete, može igrati, isprobavati, eksperimentirati.

A baš to, uz životnu filozofiju koja uključuje neprestano traženje novih stvari i novih rješenja te njegov omiljeni Kuvlakhe, Vladin su recept za dug i sretan život. Čovjek planira doživjeti stotu i piti vino odležano u hrastovim bačvama iz svoje nedavno posađene šume. Plan zvuči odlično, nadamo se da ćemo i tada nazdraviti. Za sad, čestitke na osvajanju nagrade za osobu godine i za najbolju regionalnu vinariju.

 

VINARIJA GODINE

Po Romerquelle nagradu za najbolju vinariju u prošloj godini stigli su momci s Pelješca, potomci pjesnika, vizionara, borca, vinara Frane Miloša, Ivan i Josip Miloš.

«Uzgojiti vinovu lozu na najkvalitetnijim padinama poluotoka Pelješca prisiljava čovjeka na najizravniji kontakt s kamenom, tlom, biljkom, na ručni filigranski rad, na razumijevanje prirodnih utjecaja, što otvara mogućnost umjetničkog stvaralaštva u prirodi. » poetski i sa mnogo iskustva govori Frano Miloš.

U Ponikvama na Pelješcu obitelj Miloš vino proizvodi već nekoliko generacija, osluškujući i percipirajući prirodu i pelješki terroir, beskompromisno vjerujući u ono što rade i žive.

Vinarija Miloš je sinonim za ekološku proizvodnju izvanrednih, kultnih vina s juga Hrvatske, sinonim za energiju i strast koji su apsolutno zasluženo nagrađeni titulom za vinariju godine.

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter