Sir i vino savršen su par

Nedavno smo dobili zadatak da uz 6 sireva koja dolaze iz tvrtki Sirela tj. Dukat nađemo savršene vinske parove. Posao iz snova. No, moramo priznati da smo se naradili. Znam, smijete se, “ha-ha, težak posao”, ali ustvari je kompliciranije nego što izgleda. Iako smo prije samog kušenja studiozno proučili sireve, pa potom razmislili o parovima, kako bismo smanjili broj kombinacija, svejedno smo završili s 30 – 40 vina koja smo kombinirali. Cijena vina bila je ograničena na 100kn, i naravno, kombinirali smo hrvatska vina iz cijele zemlje.

Par riječi o sparivanju sira i vina. Kada želimo pronaći vino koje dobro ide uz određeni sir, želimo ustvari naći kombinaciju u kojoj ćemo podjednako uživati i u jednom i u drugom. Sir ne smije „nadjačati“ vino, ali ni obrnuto, vino ne smije biti takvo da potpuno zasjeni sir. Idealno je kada u ustima u isto vrijeme osjetimo i sir i vino, a jedno iz drugog izvlače ono najbolje.

Ovo su finalne dobitne kombinacije, uz napomenu koja vina bi također činila dobru kombinaciju.

PODRAVEC i Škrlet Voštinić Klasnić

Sir podravec nježan je sir, relativno neutralnog, blagog okusa. Kao kontrast njegovoj kremoznosti treba nam vino koje će biti nježno, ali viših kiselina. Mladi škrlet dovoljno je svježe vino da ne zasjeni nježni Podravac, ali mu stvara savršenu podlogu. Nakon gutljaja škrleta, sir se vraća u punom izražaju, i svaki novi zalogaj je kao prvi! U kombinaciju s podravcem može ići i žlahtina (mi smo imali onu Katunarovu).

 

TRAPIST i Medea malvazija

Sir elastične strukture, koji postaje kremast u ustima, s određenom gorčinom na kraju. Bazna malvazija Medea nježno neutralizira njegovu gorčinu, a u spoju sa sirom u ustima se fino ističe njena voćnost i svježina. Za uživanje na duge staze!

BRIE i Iločki podrumi traminac (suhi)

Mekani sir s plemenitom plijesni mastan je i kremast, a u ustima se istovremeno osjete i njegova slatkoća i karakteristična gorčina. Suhi i aromatični iločki traminac punijeg tijela sjajno balansira bogatstvo aroma u siru koje dolaze od plijesni, naglašava njegove slatke note i lijepo amortizira završnu gorčinu sira. Probati i s ozbiljnijom, odležalom malvazijom (malvazija Montiron), kao i sa desertnim tramincem.

 

RIBANAC i Cattunar teran 2013.

Prilično snažan sir kod kojeg u prvi čas do izražaja dolazi njegova slanoća i izrazit umami, no u ustima postaje sladak. U ovoj kombinaciji upravo umami komponenta sira ublažava vino i visoke kiseline terana „dovodi u red“. No, svježina terana prikriva žestinu odležalog sira, i čini ovo ozbiljnom kombinacijom za one koji vole ozbiljnije, jače okuse. Veseli zaključak je bio da je ribanac sir koji ubija ono što se inače ljudima ne sviđa kod terana, njegova velika kiselost. U kombinaciji s odležalim chardonnayem (npr. Krauthaker Rosenberg) dobivate „tulum u ustima“.

Mali gorski i MC Prović 2013.

Ovčji sir vrlo blagog okusa. Topi se u ustima i ispunjava ih punoćom umamija. Iako nježan, sir je slastan i punog okusa. U kombinaciji sa bordoškom kupažom u kojoj su merlot i cabernet sauvignon u sjajnim omjerima, pa dobro odležali, dobiva se najbolje i iz sira i iz vina – voćnost i slasnost i jednog i drugog. Ono kad imate osjećaj da je sve u savršenoj ravnoteži. Za dane kad se jednostavno osjećate – dobro. Strukturirana, odležala graševina i chardonnay (Krauthaker Mitrovac i Rosenberg!), također su dobar par.

Pašnjak i Miraz frankovka 2012.

Žestoki odležali sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka plemenite gorčine kojemu nije lako naći para. Zove teža, strukturirana crna jačeg tijela vina s višim taninima i manje slatke voćnosti. Miraz frankovka je odležano vino koje zbog svoje starosti može parirati ovom siru. Dovoljno tijela da se suprotstavi jačini sira, ali i zatomljene voćnosti koju sir izvlači na površinu, dok u ustima i dalje ostaju herbalne note ovog ozbiljnog sira.

 

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter