Konoba Boba – emocija s pokrićem

Kada je prije koji mjesec chef Vjeko Bašić primao nagradu za chefa godine od prestižnog vodiča Gault&Millau – od ove godine prisutnog i u Hrvatskoj – u objašnjenju zašto baš  on uz toliko poznatih “teškaša” u užem izboru, stajala je jedna riječ – emocija. A on je, izašavši primiti nagradu, zahvaljivao “posadi svog broda” i “obitelji koja ga razumije”. Skromno, tiho, bez pompe, bez bravada koji bismo možda očekivali… na posljetku, ne prima se svaki dan nagrada za chefa godine, u društvu ponajboljih chefova Hrvatske!

Koji tjedan kasnije sreli smo se u vinariji Bibich, na tradicionalnom druženju za prijatelje koje Alen Bibić organizira na početku svake sezone. Jednako skroman, jednako povučen, jednako samozatajan… s dodatkom ponosa i sreće kad smo mu pristupili i  čestitali na Instagram profilu koji je doista jedinstven.

“Nisam to ja, to je moja Sanja”, rekao je Vjeko i upoznao nas s djevojkom koja je zadužena za vođenje profila.

Sanja je doista posebna osoba, i njene su objave posebne, poetske i ističu Konobu Boba među brojnim restoranima, vrhunskim i manje vrhunskim, koji se zadovoljavaju objavljivanjem fotografija tanjura – ali i tu je poetičnost valjalo prepoznati, i što je još važnije – dati joj prostora da se razmaše.

Baš kao što se on razmahao u svojoj kuhinji. Jedna od prvih stvari koju primjećujete kad dođete u Konobu Boba jest broj konobara. Klasična boljka brojnih hrvatskih restorana – manjak osoblja koji stvara gužvu i “čepove” prilikom posluživanja gostiju ovdje ne postoji: osoblje je posvuda, nenametljivo prisutno, ali u svakom trenu spremno uskočiti, objasniti, ponuditi…

Na dno mora, na dno mora je potonuo izgubljeni šal zelenookog momka. Struja ga je odvukla do srca plavooke djevojčice. Ona je sjedila tog ljetnog dana na Lavsi, u krilu matere i gledala u daljinu i ništa nije znala. Ta nasmijana mlada mater sa suncem u pogledu, sa sinom s jedne strane i kćerkom s druge, u krilu, ništa nije rekla. Zelenookog sina plavooke djevojčice, struja je kasnije odvukla u modrooku oluju. Iz te oluje, iz te oluje, tri svilene struje su se pretvorile u tri morske sirene. Tri puta je zelenooki čovjek zapravo čuo: dobili ste djevojčicu, dobili ste djevojčicu, dobili ste djevojčicu i pogledao je u oči modrooke oluje i pogledao je u oči svojih kćeri i rekao: vjerujem vam. More je svila. . . . #terroirtales #plime #murter #kruženje #obitelj

A post shared by stories & food Murter (@bobamurter) on

I kuhinja je ovdje uklopljena u prostor, središnje je mjesto restorana pa tako s terase gledate na krušnu peć, ali i na samu kuhinju iz koje Vjeko svako toliko izađe,  usmjeri konobare svakog na svoj kraj restorana, pokaže, objasni…

Poanta svega toga nije predstava, poanta svega što se u Bobi događa je prisnost i emocija. Vjeko i njegova posada žele da se osjećate kao kod kuće, žele da uživate u okusima i mirisima, žele nešto tako jednostavno da je gotovo zaboravljeno – da vam je lijepo.

Sve se događa upravo s tim ciljem – uživanjem, malim guštima, s osjećajem da se ovdje kuha iskrene ljubavi prema kuhinji radi, a ne zbog ganjanja mjesta u vodičima ili na gastronomskim mapama Hrvatske. Vjeko Bašić i njegova dobro uštimana posada fokusirani su na okuse i mirise murterskog kraja. Ne izlazi se ovdje predaleko od okvira Murtera – najdalje se kruži po Dalmaciji (sirevi) i Istri (maslinova ulja), ali osnova kuhanja u Bobi su murterske namirnice, murterski okusi, murterska tradicija.

I sve je to čisto, posloženo, jasno. Prepoznajete svaki okus i svaku aromu, a ništa na posluženim tanjurima nije banalno. Nije banalan ni entuzijazam s kojim Vjeko Bašić pristupa pojedinim namirnicama. Niti toplina kojom dočekuje goste. Niti pažnja s kojom pristupa namirnicama, s kojom ih kombinira. Ništa od toga nije banalno, samo posjeduje tu gotovo staromodnu, gotovo istrebljenu kvalitetu – ogoljenu i potpunu iskrenost.

Posjetite Konobu Boba. Neovisno o vodičima i priznanjima koje je chef Vjeko Bašić doista zaslužio. Ovdje se, posve iskreno, ama baš sjajno jede.

 

Ključne riječi:

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter