Velika nagrada Mikeu Grgichu!

The James Beard Foundation’s mission is to celebrate, nurture, and honor chefs and other leaders making America’s food culture more delicious, diverse, and sustainable for everyone.

Legendarni američki vinar hrvatskih korijena Mike Grgich dobio je jučer u Chicagu prestižnu nagradu James Beard Foundation Restaurant and Chef Awards. Riječ je o možda i najprestižnijoj (svakako najuglednijoj!) nagradi za američke restorane i vinare – toliko uglednoj da je zovu “Oscarom u svijetu hrane”. Grgich je nagradu dobio za iznimna postignuća u svijetu vina, žestokih pića ili piva (Outstanding Wine, Spirits, or Beer Professional: A beer, wine, or spirits professional who has made a significant national impact on the restaurant industry.)

Vitalni Mike Grgich, nedavno je navršio 95 godina, a poznati je vlasnik Grgich Hills Estatea u Kaliforniji.

Priča o Mikeu Grgichu dobro je poznata, ali vrijedi je ponoviti: rođen u Dalmaciji, Grgich je studirao vinarstvo i enologiju u Zagrebu. U Ameriku je odselio u tridesetima, nakon što je dobio ponudu za posao u vinariji u Kaliforniji. Ondje je radio u raznim vinarijama Napa Valleyja, a potom postao partnerom u Chateau Montelena vinariji. Njegov je chardonnay iz 1973. izabran za slavno Pariško kušanje 1976. godine, gdje je osvojio priznanje za najbolje bijelo vino. Ta mu je nagrada dala vjetar u leđa da otvori svoju vinariju – Grgich Hills Cellar.

Osim svega toga, Grgich je među zaslužnima što je zinfandel – najvažnija američka crna sorta – nedavno dokazan kao hrvatska autohtona sorta. Pogledajte njegovo obraćanje sudionicima 1. međunarodne konferencije o tribidragu koja je održana u travnju prošle godine u Splitu.

Ključne riječi:

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter