Wine in the circle – uvertira u novi istarski vinski festival

Porazgovarali smo sa Loreenom Medom, organizatoricom Wine in the Circlea. To je mini festival ića i pića urbanog štiha koji se s mjesečnim ritmom održava u pulskom Circolu s ciljem promocije Summer Wine Heritage Festivala koji će se početkom ljeta održati na pulskom Kaštelu. Ove subote 23. veljače večer je rezervirana za mjehuriće.

Festival za domaće i strane vinske zaljubljenike

Svjedoci smo inflaciji domaćih vinskih festivala. Tome unatoč, donosiš Istri još jedan. Po čemu će biti drugačiji?
Istina, u Hrvatskoj ima sve više vinskih festivala, ali mislim da bi ih trebalo biti i više. Govorimo o 5-6 relevantnih festivala što nije puno na 4 milijuna stanovnika. Istra je dosad imala samo Vinistru, koja je jedan vrlo profesionalan festival, ali je prvenstveno orijentiran na B2B publiku i još uvijek njeguje old-school pristup u stilu Vinitalyja. Što ne znači da drugi festivali s drukčijom orijentacijom ne mogu biti profesionalni.

Tko ti je ciljna publika?
Krajnji korisnik, kojem želim pružiti nešto drugačije, no na festival želim dovesti i strane turiste. Na festivalima obično viđamo naše ljude, što svakako nije loše jer ti ljudi šire vinsku kulturu. Festival će se održati krajem lipnja ili početkom srpnja kada je sezona u Puli već u punom jeku. Sa promocijom idemo preko vanjskih novinara i influencera, ali surađujemo i s pulskom turističkom zajednicom i lokalnim hotelskim kućama. Cilj mi je razviti vinsku scenu južno od Limskog kanala. Od Poreča prema sjeveru se s vinom jako puno napravilo i ne vidim razloga zašto ne bi bilo tako i u najvećem urbanom središtu Istre.

Pulski Kaštel u službi enogastronomije

Otkuda heritage u imenu festivala?
Ono što želim napraviti sa Summer Wine Heritage Festivalom je u jednom predivnom ambijentu, na pulskome Kaštelu, spojiti našu vinsku baštinu s našom povijesnom baštinom. Povijesni pomorski muzej Istre je upravo to, tvrđave su dio identiteta Pule, a heritage je tu i zato što festival želi promovirati hrvatske autohtone sorte.

Koliko vinara misliš da će sudjelovati i hoće li biti i stranaca?

Iskreno, na Kaštelu nema mjesta za više od 40 vinara. Pozivi će stoga prvenstveno ići onima koji njeguju autohtone sorte i nakon toga, tko se prvi javi, dobit će mjesto. Posebno pozivam eko i biodinamičke vinare sa autohtonim sortama da dođu na Kaštel. Ove godine neće biti stranaca, idemo korak po korak, ali će kao gosti biti par Slovenaca.

Vinske večere pod zvjezdanim nebom

Osim vina, koje dodatne sadržaje možemo očekivati na pulskom Kaštelu ovog ljeta?
Prvi dan festivala, u petak, pripremamo večeru na krovu Kaštela s pogledom na Arenu i more a to događanje bit će dobrotvornog karaktera. Drugu večer smo namjeravali održati koncert. Osim toga, postojat će više punktova za odmaranje i ležanje koji će biti razbacani na atraktivnim dijelovima tvrđave. Kroz cijeli dan nudit ćemo razna događanja, vođene vinske degustacije vezane uz authotone sorte – u pregovorima smo sa prof. dr. sc. Edi Maletićem, koji na Krku vodi rasadnik hrvatskih autohtonih sorti, da održi jednu radionicu. Festival će ostati otvoren i navečer jer Kaštel tada postaje magičan.

Za kraj, navedi nas da dođemo ove subote 23. veljače u pulski Circolo na drugi Wine in the Circle?
Osim pjenušaca vinarija Capo, Feravino, Palčić, Veralda i Zigante očekujte sjajne meze koje će za vas skuhati Goran Zgrablić i Nikola Pezić iz Taste of Croatia kolektiva (inače, idejni začetnici gastroclubbinga). Kažu, pripremaju nam osebujnu interpretaciju jednog od najprofinjenijih hrvatskih jela – skradinskog rižota – a da ni uši ne ostanu zanemarene, Nikola (DJ Pez) pripremit će podjednako slasnu selekciju funka, disca i housea. Ulaz je 70 kn plus 30 kn kao kaucija za čašu.

Ključne riječi:

Goran Zgrablić

Doktor fizike koji je prije desetak godina uvidio da svoj urođeni istraživački poriv mora proširiti prema magičnom i neistraženom svemiru ića i pića. Zadnjih pet godina bjelosvjetskim izješama nudi butik tečajeve tradicijske istarske kuhinje i vinske ture po ponajboljim, ne nužno i najrazvikanijim, istarskim podrumima.
Pretplati se na newsletter