Tko o čemu? Amanda Barnes o Hrvatskoj u Decanteru

Ako uz nečije ime treba stajati hashtag #lovemylife #lovemyjob, onda je to Amanda Barnes. Nagrađivana je britanska novinarka i urednica, žena koja piše o vinima i putovanjima. Specijalistica je za južnoameričke vinske regije, a na listi publikacija s kojima redovito surađuje su Decanter, Fodor’s, SevenFifty, The Guardian i The Telegraph, da spomenemo samo najbitnije.

WSET-ovci će zapljeskati na podatak da je Amanda za vrijeme svog WSET obrazovanja dobila dvije nagrade za posebna dostignuća – Peter Hampson Memorial Prize i Derouet Jameson Prize. Dobitnica je i stipendije za Master of Wine program. Popis nagrada tu ne staje. Među najnovijima je ona za Food & Wine Writer of 2018 na Millesima Blog Awards gdje je bila prva blogerica u povijesti koja je nominirana kao finalistica u tri kategorije: Wine Reporter, Food & Wine Writing, Travel & Wine Writing.

Tu je i diploma iz komparativne književnosti na londonskom King’s College, NCE (National Council Editor, prema najvišim britanskim novinarskim standardima). Tipka 100 riječi u minuti, a ocjenjuje ne samo na vinskim već i na raznim gastro natjecanjima (jednom je probala preko 200 kobasica kao sudac na The Great Hampshire Sausage Competition!), istražuje, skuplja milje i iskustva. Pokrenula je i projekt Around the World in 80 Harvests kroz koji istražuje 80 svjetskih vinskih regija i otkriva po čemu su jedinstvene. A tek su joj 33!

Projekt Vinarta i Decantera

U Mendosi u Argentini, gdje trenutačno živi, spakirala je kofere, hrpu opreme i gadgeta kojima barata nevjerojatnom lakoćom i brzinom, i doletjela u Zagreb. Na novi zadatak.

Recimo to ovako, kada bismo željeli da netko prezentira Hrvatsku i hrvatske vinare u najvažnijem časopisu o vinima, pitanje je bismo li mogli izabrati zanimljiviju osobu od Amande Barnes. U sklopu projekta koji Vinart radi u suradnji sa časopisom Decanter, a koji će učvrstiti poziciju Hrvatske na vinskoj karti svijeta, Amanda obilazi središnju i sjevernu Hrvatsku. Od Zagorja do Iloka. Anthony Rose, autor koji o vinu piše za Decanter i Independent te je dopredsjednik panela Decanter World Wine Awards Australia, obišao je Dalmaciju s istim zadatkom.

Čitate li između redaka, radi se o izuzetno važnom Vinartovu projektu kojim će se Hrvatska i kao vinska zemlja s tradicijom i potencijalom, i kao zanimljiva enogastro destinacija predstaviti čitateljima Decantera. I svima onima do kojih će ovaj feljton doći, a može se očekivati da će broj biti priličan. Vina koja su ostavila najbolji dojam na novinare dobit će posebnu preporuku, ali jasno je svima da je čitav projekt odlična prilika za promociju čitave zemlje i svih vinskih regija, a svakako ovih sjevernih.

Plešivica, Zagorje, Kutjevo, Ilok…

Popis vina koja je Amanda Barnes kušala i iskustva koja je doživjela ovih dana na putu od Zagreba, Plešivice, Zagorja pa do Kutjeva i Iloka impresivni su, a ne sumnjamo ni da su njezine impresije dobre. Doček su joj ipak priredili pioniri novog vala vinarstva na Plešivici – Korak, Šember i Tomac  sa svojim najboljim etiketama. Obavljeno je i kušanje autohtonih sorti centralne Hrvatske, potom čitavog niza graševina u Kutjevu, kao i arhivskih vina iz kutjevačkih podruma, a sve završeno crnjacima i tramincima na najistočnijem kraju Hrvatske.

Slijedi nam dočekati Amandine tekstove i preporuke. Stay tuned

 

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter