Škrlet uskoro dobiva oznaku kvalitete

Kako brendirati škrlet?

Kao autohtono, posebno i zavodljivo vino.

Upravo je tako sugerirao inženjer Krešimir Hren iz tvrtke Enoexpert na znanstveno-stručnom skupu „Škrlet – standardizacija i brendiranje“, koji je održan u Repušnici kod Kutine, u režiji proizvođačke udruge vinara “Škrlet”.

U svrhu boljeg pozicioniranja autohtone moslavačke sorte škrlet, udruga je angažirala stručnjake i dobila snažnu potporu lokalnih vlasti za proboj škrleta na izazovno vinsko tržište, a intenzivno rade i na uvođenju  oznake kvalitete. Riječ je o stručnjacima s izuzetnim referencama u marketingu vina i enologiji: profesoru dr.sc. Damiru Kovačiću sa Zavoda za marketing u poljoprivredi Agronomskog fakulteta u Zagrebu te inženjeru Krešimiru Hrenu iz tvrtke Enoexpert s najvećim iskustvom u tehnologiji proizvodnje škrleta, kaže Janko Kezele, dopredsjednik Udruge.

S obzirom na to da se ne proizvodi masovno, škrlet bi se trebao pozicionirati u tržnim nišama za male serije vina posebnih karakteristika, kao što su autohtona vina. Pritom proizvođači trebaju kontinuirano raditi na podizanju postojanosti kvalitete vina, što će rezultirati pozitivnim imidžem i boljom prepoznatljivosti sorte.

Udrugu “Škrlet” podupire Sisačko-moslavačka županija, koja prepoznaje potencijal same sorte, ali i svega što škrlet nosi županiji. Za početak, distributivno-izložbeno-prodajni centar Svijet škrleta, usmjeren prema dodatnoj tržišno-turističkoj afirmaciji škrleta i Moslavine, čije otvaranje se planira uskoro.

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter