Jesu li bolja slovenska ili hrvatska pjenušava vina?

Oprostite, navlakuša! Nećemo vam dati odgovor na pitanje koja su pjenušava vina bolja, slovenska ili hrvatska, ali ćemo vam reći kamo možete otići da sami provjerite! Drugu godinu za redom, drugi dan drugog mjeseca u godini, u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se Salon pjenušavih vina, osmišljen u suradnji sa slovenskim partnerima Radostne prireditve koji isti događaj organiziraju u Ljubljani.

Pjenušava vina hit su posljednjih godina, a i vinari ovih prostora njihovoj proizvodnji posvećuju sve više pažnje.  Rezultat: izvrsna vina koja se ne čuvaju samo za posebne prilike nego i za svaki dan, za razne kombinacije sljubljivanja s hranom. Sve je veći broj hrvatskih vinara koji se ne libe proizvoditi mjehuriće, neki se za to i specijaliziraju. A i susjedi Slovenci imaju jako zanimljivu pjenušavu scenu, koja ima nešto godina iskustva više od Hrvatske.

Upravo se nekoliko slovenskih vinara odlučilo predstaviti svoja pjenušava vina na ekskluzivnom druženju u Dežman baru, a kojem smo (na svoje veliko zadovoljstvo) prisustvovali. Dežmanov chef Vedran Stojanac bio je zadužen za dio na tanjuru, a čaše su punili Radgonske gorice, Prus, Čarga, Sanabor i Vina Graben sa svojim peninama. Usput smo i naučili da nije svaki slovenski pjenušac penina, nego samo oni više kvalitete.

Zlevanka od prosa punjena sirom iz mišine poslužena uz Zlatu peninu Radgonskih gorica. Sjajan i lagan uvod.  Polusuhi pjenušavi rose Vinarije Prus zalio je millefoglie od  korjenastog povrća s kremom od gomoljastog.

Tuna tataki na domaćem crnom briocheu sparena je s pjenušavim brut roseom vinarije Čarga, smještene na granici s Italijom. Nešto niže, na istoj strani Slovenije, između Vipavske doline i Krasa smjestila se vinarija Sanabor, čija je brut natur penina pratila rilette od odojka s krekerom od slanutka.

I najslađe na kraju, slatka Praznična penina vinarije Graben od 100% žutog muškata (s)ljubila se s desertom baba al rum od klementina. Mlada vinarka Zala Šekoranja posebno nas je osvojila; žena koja radi po feelingu i ne mari za okvire, a radi izuzetna pjenušava vina.

Dežmanova kuhinja i prostor standardno su oduševili, a kombinacije koje smo imali priliku kušati još jednom dokazale da pjenušava vina treba češće vaditi na stol. Rekli su stručnjaci za taj ponedjeljak da je najdepresivniji dan u godini. Dok je mjehurića, nikakve depresije na vidiku bilo nije!

I zato, da biste dobili odgovor na pitanje jesu li bolji hrvatski ili slovenski pjenušci, rezervirajte prvu subotu u veljači za pijuckanje mnoštva mjehurića. Prošlogodišnji odaziv vinara i posjetitelja odlična je preporuka da čim prije nabavite ulaznice za 2. Salon pjenušavih vina, a ove godine bit će ih još i više! Vidimo se na mjehurićima!

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter