O svatovskim štrudlama, salenjacima i gladnim očima

Osjećala sam se kao malo dijete jedne obično neobične srijede ustiju punih toplih salenjaka, dok mi je domaći pekmez od šljiva curio niz bradu, slušajući Vjekoslava i njegove priče o salčićima, kako se u Vojvodini tepa salenjacima. Mojoj novotkrivenoj opsesiji.

Razlogu mog odlaska na Dolac i Trešnjevački plac barem dva puta tjedno; pješice ili biciklom, da barem malo umirim grižnju savjesti zbog šećera koje unesem u sebe u Štrudlmaniji.

Počelo je kao priprema nečeg slatkog «za žurke», da bi ubrzo njihove štrudle iz Vojvodine krenule do Bosne, Mađarske i preko Beča završile u Zagrebu. Mitteleuropa kažu oni. Nasreću, kažem ja.

I dalje ih šalju okolo po Europi. A danas ne mogu napeći salenjaka, prhkih kajmačara za koje žrtvuju čvarke, a pogotovo štrudli koje peku prema njemački ispisanom receptu Vjekine majke za svatovski štrudl.

Da svatovski! Tijesta taman da drži na okupu filu. Zagrebačka fila, pazi sad- sir, grožđice, orah i mak,  bajadera fila koja ima okus bajadere u štrudli, i meni najdraža «hommage a jarbo»- sa orasima i marelicom. Mota im se po glavi i neka ideja o tome da svaku opjevanu i poznatu tortu «prevedu» u štrudlu. Mota im se po glavi mnogo odličnih ideja. A opet, od onih su ljudi o kojima ne želite previše pričati drugima nego ljubomorno čuvate salenjake za sebe.

Sada ih možete naći…ma ne, potrudite se malo i potražite.

Recept za salenjake bez problema su podijelili. Ma kao da bi nama mogli ispasti tako dobri…

Salenjaci

 

450 gr glatkog brašna

275 ml mlijeka

20 gr svježeg kvasca

malo šećera za kvasac

1 žumanjak

malo ulja

malo soli

oko 250 gr sala

pekmez od šljiva

 

Pripremiti kvasac i zamijesiti tijesto (ako ne znate kako nema smisla da pokušavate na salenjacima). Pustiti da se tijesto udvostruči na toplom, dodati ulje pa premijesiti i pustiti još malo da odmara na toplom.

Razvaljati, premazati debelim slojem sala (koje mora biti zrelo, očišćeno od svih žilica i roza boje). Preklopiti. Premazati. Preklopiti. Tijesto mora biti hladno, kao i salo tako da ono naraste u tijesto, ne da se otopi. Pustiti da se opet odmara.

(I mora biti mekano kad se toliko odmara…)

Razvaljati. Izrezati kvadrate, na svaki staviti žlicu pekmeza, preklopiti i formirati salenjake.

Peći na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.

Kad se ohlade posuti šećerom u prahu.

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter