Brendiranje Slavonije i Podunavlja kroz kuharske radionice

Razmišljate li o slasnoj lokalnoj hrani koju ćete kušati kada putujete u druge krajeve? Ako je odgovor ne, nalazite se u malobrojnih 11% putnika koji, prema istraživanju Svjetske turističke organizacije, ne smatraju hranu važnim dijelom identiteta lokacija koje posjećuju. Premoćnih 88.2% ispitanika čvrsto je uvjereno u drugačije; 50% njih spremno je izdvojiti novac za jedinstveno kulinarsko iskustvo – i taj broj raste – a trećina novca potrošenog na putovanju, prema istom istraživanju, odlazi na jelo. Turizam se, dakle, danas ne svodi na obilaženje znamenitosti; enogastronomska baza postaje ključan dio razvoja turizma – ako ne i preduvjet.

Kako bismo pomogli daljenjem brendiranju Podunavlja kao engoastro destinacije, obratili su nam se Osječko-baranjska županija i Ivana Jurić, novopečena direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i suradnica na projektu Central Danube Tour, čiji je cilj unaprijediti turističku ponudu Srednjeg Podunavlja, točnije Hrvatske i Srbije.

Cilj je bio osvježenje lokalne gastronomske ponude. Slavonija i ostatak regije svakako se može pohvaliti izvornim jelima, no tradicija nije uvijek dovoljna – zahtjevni suvremeni posjetitelji često traže inovativnost. Naš je  zadatak stoga bio osmisliti edukacijske radionice za učenike ugostiteljskih škola i naučiti ih kako osuvremeniti gastronomsku ponudu – bilo reinterpretiranim ili novim jelima, bilo prezentacijom.

Dobrodošla profesorska pomoć

Složili smo se da nekim tradicionalnim jelima – poput čobanca, fiš paprikaša ili šarana na rašljama – nikakvo unapređenje ne treba; tu su potrebne dobre namirnice i umijeće pripreme. Ideje su stoga bile dati novo ruho jelima koje čine dio standardne restoranske ponude ili domaće kuhinje, poput smuđa s vrhnjem ili pilećeg paprikaša, te iskoristiti uobičajena jela, poput grenadir marša, u novim kreacijama.

Zaključili smo i da Slavonija raspolaže većim bogatstvom namirnica od, primjerice, Istre, te ih valja upotrijebiti na inovativne načine, i pri tome upogoniti moderne tehnologije, poput sous vide tehnike i dehidracije. Također smo preuzeli ideje dobro etabliranih svjetskih kuhinja  – ponajprije francuske, talijanske i španjolske. Konačni cilj bio je stvoriti jela koja će zaintrigirati profinjeniju međunarodnu publiku, ali i poštivati ukuse domaćega stanovništva.

Mlade osječke nade

S tim idejama kao vodiljama stigli smo u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek i, kasnije, Srednju strukovnu školu Vinkovci. Nakon uvodnog izlaganja, gdje su učenici mogli čuti ponešto o važnosti svojega budućeg posla za razvoj turizma, učenici su se podijelili u timove. Svaki je tim dobio zadatak napraviti jedno složeno ili više jednostavnih jela, a naša ili profesorska pomoć bila je dozvoljena i poželjna.

Rezultati su nadmašili naša očekivanja. Učenici su nas ugodno iznenadili svojim entuzijazmom i shvaćanjem materije, ali i originalnim idejama kojima su nadogradili naše prijedloge. Pohvalna je činjenica da jela koja su pripremili bi se lako mogla naći na meniju boljih restorana u zemlji.

Pri kraju dobro obavljenog posla

Mini Masterchef natjecanje

Nastavak je uslijedio dva tjedna kasnije, 25. svibnja, kada su obje spomenute škole odabrale pet timova od po troje učenika. Oni su, po načelu Masterchefa, dobili košaricu proizvoda, kuharski kabinet i prostor da daju mašti na volju te osmisle i izvedu tri slijeda jela, koja je ocjenjivala sedmeročlana komisija.

Stroga, ali pravedna komisija, uputila je brojne konstruktivne kritke i savjete na račun učeničkih kreacija, ali i niz zasluženih pohvala, među kojima vrijedi istaknuti onu Tomice Đukića, glavnoga chefa Hotela Osijek i kuhara hrvatske nogometne reprezentacije, koji je za pojedina jela rekao da su bolja od onih koja je kušao na pojedinim hrvatskim profesionalnim natjecanjima.

Oduševljenje juhom i desertom

Desert krema od bazge i mente u slatkoj košarici s podlogom od voća  zasluženo je donio pobjedu kuharskoj ekipi iz Osijeka, zbog prekrasno izbalansiranih kiselina i šećera, hrskavih tekstura, te poštivanja sezonskih namirnica. Na korak im se približila ekipa s odličnom krem juhom od krumpira sa štapičem od čvaraka koja je svojom teksturom, konzistencijom i savršenim odnosom začina izazvala salvu pohvala. Pobjednički tim kao nagradu je odnio vrhunske noževe šefa kuhinje, dok su ostali sudionici dobili noževe za filtetiranje kao poklon sponzora Pumpa servis.

Na kraju svega mogli smo zadovljno ustanoviti da ima mladih na kojima slavonska gastronomija može ostati!

Taste of Croatia tim s učenicima i osobljem Srednje strukovne škole Vinkovci

Taste of Croatia želi se zahvaliti Ivani Jurić na inicijativi za organizaciju ovoga događaja, Osječko-baranjskoj županiji i Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje na podršci organizaciji, a ponajviše učenicima i zaposlenicima Turističko-ugostiteljske škole Osijek i Strukovne škole Vinkovci na toplom dočeku i entuzijazmu.

 

Taste of Croatia edukatori: Goran Zgrablić, Mihael Tomić, Nikola Pezić.

 

Fotografije: Taste of Croatia i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

Nikola Pezić

Polupenzionirani kvizaški velemajstor koji je žar za skupljanjem bespotrebnoga znanja preusmjerio u otkrivanje enogastro svjetova. U neslobodno vrijeme prevoditelj.
Pretplati se na newsletter