Nedjeljna pjesmarica: muffini od buče, MorMor i syrah

Volim dvije stvari: vrijeme poslije ponoći i glazbu. Dobro, volim i rahatlokum (samo u ideji), baklave (također), maslinova ulja, ljutu hranu, limun i grejp, dobru knjigu, trčanje, more. Volim i kuhati i nevjerojatno me uzbuđuje sparivati stvari. Ne nužno one koje se obično sparuju, sir i vino, kavu i kolač, kruh i maslac, rajčicu i maslinovo ulje, žensko druženje i horoskop. Mislim na sparivanje pića i glazbe, glazbe i ugođaja, pića i boja. I glazbe. Uvijek glazbe.

Nedjelja je vjerojatno jedini dan kada imam vremena muvati se po kuhinji, isprobavati nešto drugačije, igrati se. Nedjelja je dan kada je sve mirnije, usporenije, opuštenije. Kada se može i zaigrati u kuhinji.

Moj prijedlog za ovu nedjelju je jednostavan: muffini od bundeve i špinata (i brašna i sira). Kako mi je puno finih stvari nedostupno jer moj želudac ne može provariti gluten, morala sam postati kreativnijom u kuhinji. Nakon početnog ok, a što ću ja jesti? pitanja, došla sam do toga da se igram s namirnicama, teksturama, kombinacijama. Ne pišem količine jer je to super nezahvalno. A i ponosna sam potomkinja kuharica koje nikada nisu kuhale po receptu, osim ako se pod receptom ne smatra uputa “koliko treba”. Pa sada ide recept s uputama “koliko treba” i “po guštu”.

Muffini od buče i špinata (i sveg ostalog)

1 bundeva – ne znam kakvu ćete nabaviti. Ako je vlažnija, računajte da vam treba više brašna. Ako je suša, smanjite brašno. Volim sve vrste koje se kod nas mogu kupiti, tako da odabir doista ovisi samo o tome što sam našla na tržnici. Bundevu razrežite i uklonite koštice pa strpajte u pećnicu. Pecite je 20-ak minuta i onda ćete lako žlicom ukloniti meso.

brašno – ja koristim pirovo ili proseno, ali bilo koje zapravo. Izbjegavajte heljdino i laneno jer su jako žestoka pa će vam preuzeti muffine i tekstura stvarno ne valja. Koliko brašna? A po potrebi. Otprilike 2 mjere bundeve i 1,5 mjera brašna. Ili malo manje. Ma, po potrebi.

mineralna – otprilike pola čaše. Kada pomiješate bundevu i brašno s mineralnom, morate dobiti žitku konzistenciju, otprilike sličnu onoj sirovog tijesta za kruh. Pa dodajte jedno ili drugo dok ne postignete pravi omjer.

špinat – otprilike pola kilograma sirovog. Opariti, narezati i baciti u smjesu.

slani sir – otprilike dvije šake. Koji slani sir? Koji imate i koji želite potrošiti. Ali mora biti slan i jak.

sol, papar, muškatni oraščić, mljeveni klinčić, cimet – ja stavljam ovo, a vi po želji. Muškatni ide sjajno uz bundevu.

Sve izmiješate, podijelite u kalup za muffine i čekate 20-ak minuta. Ili dok nije pečeno. Klinci ove muffine obožavaju, a ako ih sparite s domaćom paštetom od jetrica, i odrasli će biti oduševljeni.

Okej, nedjelja je, vi ćete u kuhinji ili oko nje potrošiti sat, sat i pol. Ovo je moj prijedlog pjesmarice za muffine:

I uz sve to ide neko jednostavno vino koje još miriše na sunce, na kamen, na more, na sol, na beskrajno dug dan. Posljednjih tjedana moj su izbor španjolske sorte – syrah i tempranillo. Taman dovoljno sunca, taman dovoljno boja, taman dovoljno one neke nostalgije koja zove na još.

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter