Kako se čitaju vina?

Dugogodišnji vinski entuzijasti i poznavatelji vina (ispravno) su zaključili da na društvenoj sceni u Hrvata postoji potreba za edukacijom svih onih koji se u svom poslovnom životu susreću s vinskom i ugostiteljskom ponudom, kao dio korporativnog bontona. Poznati vinski bloger Vinopija  radionice će voditi uz pomoć ponosnog vlasnika sommelierske diplome Ivana Salopeka, organizatora mnogih vinskih događanja i projekata u Hrvatskoj.

Uvijek seriozni Vinopija objasnio nam je koncept vinske čitaonice: „Naš pristup je drugačiji. Polaznici će dobiti skriptu za pročavanje u slobodno vrijeme, međutim niti jedan termin neće biti konvencionalno predavanje već prava radionica. Cilj je omogućiti polaznicima uvid u vino, odnosno čitanje vina. Metodologija involvira polaznika na pravi način i pruža zdrave temelje za daljnje proučavanje vina u smislu kulture stola, a osigurava dovoljno znanja za svakodnevne situacije u poslovnom i privatnom okruženju.“ Radit će se u malim grupama, u prostoru restorana Vinodol ili u privatnim domovima/tvrtkama zainteresiranih.

Momci su radionice podijelili u nekoliko tematskih cjelina:

  • Poslovično čitanje vina namijenjeno je pojedincima koji žele uložiti u vlastita znanja i poduzećima koja žele uložiti u svoj kadar. Edukacije se organiziraju jednom mjesečno u prostoru restorana Vinodol ili prostoru klijenta. Ukupno trajanje je 6 termina, unutar tri tjedna.
  • Zahtjevnije štivo: Posebnim radionicama namijenjenim vinskim entuzijastima koji se na ležeran i zabavan način žele upoznati s vinskim trendovima, neotkrivenim sortama, pokrajinama ili sudjelovati na premijernim kušanjima nevjerojatnih vina.
  • Prijevod hrvatskih vina – radionice na engleskom jeziku organizirane su za strane državljane kako bi ih se upoznalo sa specifičnostima i različitošću hrvatskih vinskih regija i autohtonih sorti te s glavnim značajkama lokalne kulture stola.

Zamislili su oni i ambicioznije, i razigranije radionice, stoga pratite na www.vinskacitaonica.com termine i pozive za tematske radionice poput one “Terroirska vina – Zaista značajna vina” u srijedu, 28. listopada 2015.

Želimo vam svima puno ugodnih i zabavnih radionica!

 

 

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter