“Sommeliers Heaven – The Greatest Cellars of the World”

Trojezična, luksuzno opremljena monografija koju urednički potpisuje Paolo Basso, Master Sommelier, najbolji sommelier svijeta za 2013. izdana je u švicarskoj kući Braun Publishing i na tržište je došla početkom 2016 godine. Knjiga je dostupna u svim većim knjižarskim kućama u svijetu, te preko Amazona i ostalih online dućana. Riječ je trojezičnoj luksuzno opremljenoj monografiji u kojoj su svoje mjesto našle arhitektonski fascinantne vinarije kao što su The Graham`s 1890 Lodge, čudnovati Ho Man Tin Cellar iz Hong Konga, Ixsir iz Libanona, te mnogi zanimljivi podrumi s različitih kontinenata.

Namjera ove monografije, kako izdavač sam kaže, bila je pokazati posvećenost i ljubav koju odabrane vinarije i podrumi reflektiraju u svojoj arhitekturi i promišljanju svakog detalja. Među odabranih 66 koje je selektirao Paolo Basso, našla se i vinarija Kozlović, jedina iz Hrvatske.

Obitelj Kozlović posjeduje nasade na prvoklasnim lokacijama Santa Lucia, Kontarini i Valle koje pripadaju vinogorju zapadne Istre i među najboljima su u cijeloj Istri. U uvali Valle s pogledom na momjanski kaštel iz srednjega vijeka gdje od prve generacije žive, Gianfranco i Antonella su 2012. izgradili novi podrum s modernom vinarijom ukupne površine 2200 metara kvaratnih na 3 etaže. Posjetitelji mogu uživati u pogledu na vinograde i panoramu koja se pruža sve do starog momjanskog kaštela, a ostakljena terasa idealna je za ljetne degustacije i uživanje u vinu u dragom društvu.

Moderna zgrada vinarije naslanja se na staru gradnju i čini s njom jedinstveni kompleks čime se naglašava da je vino za Kozloviće neodvojivo od obitelji koja već 4 generacije živi s vinom i u vinu. Taj sraz starog i novog prenose turistima u nizu turističkih programa kao što su Meet the Estate, Taste Kozlović, Taste Istria, Library tasting, From 1904 and before gdje posjetitelj dobiva presjek obiteljske povijesti od prve kušaonice do modernog vinskog bara. Tako je i opet potvrđena izreka s početka da je vinarija Kozlović kao dom za malvaziju ujedno i prostor za ljude.

Za sve daljnje informacije o vinskim turama i programima obilaska usmjerite se na Eatistria programe koje provode članovi kolektiva Taste of Croatia.

 

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter