Ponedjeljkom se u pulsku Vodnjanku hodočasti na tripe

Zadnjih nekoliko godina pulska Vodnjanka preobrazila se iz marendaške institucije u ugodnu gradsku trattoriju koja nudi sve elaboriranija jela za sve profinjeniju publiku. U sezoni tu je gotovo nemoguće naći mjesto bez prethodne rezervacije.

No, vlasnik Moris Civitico ne srami se korijena pa i dalje, doduše isključivo izvan sezone, nudi tripe – marendaški klasik koji je othranio generacije i generacije pulske radničke klase ali i mnogobrojne direktore koji su znali ča je dobra manjada. Tripe, ali ne one smrznute, već kuhane, izbijeljene klorom. One koje je, kad se razlede, dovoljno kuhati sat vremena. One koje su gnjecave pod zubima, koje se moraju jako začiniti da se prikrije loš okus glavne namirnice.

Moris se drži tradicije, ne žuri mu se. Sirove tripe kupuje direktno od AZRRIja, a zatim slijedi mukotrpan postupak čišćenja – tripe se temeljito izriba i potom kuha pet sati ne bi li omekšale i izgubile karakterističan neugodan miris. Tek tako obrađene tripe mogu se dalje pripremati, a u Vodnjanci to čine po receptu Morisove mame Gine. Gotovo jelo služe uz fete grilane palente i mnogo ribanog parmezana.

Zato požurite uhvatiti jedan ponedjeljak u Vodnjanci, jer dolaskom sezone tripe će nestati s jelovnika sve do jeseni. Cijenom odskaču od uobičajene porcije tripa, ali postupak pripreme cijenu potpuno opravdava – o okusu da i ne govorimo.  Neki jednostavni, mekani istarski merlot, voćnijeg registra sa lijepom svježinom, savršeno će pristajati. U slast!

 

 

Ključne riječi:

Goran Zgrablić

Doktor fizike koji je prije desetak godina uvidio da svoj urođeni istraživački poriv mora proširiti prema magičnom i neistraženom svemiru ića i pića. Zadnjih pet godina bjelosvjetskim izješama nudi butik tečajeve tradicijske istarske kuhinje i vinske ture po ponajboljim, ne nužno i najrazvikanijim, istarskim podrumima.
Pretplati se na newsletter