Korčula on the rise – Korčulanske pjatance

Korčulanske pjatance festival je koji, osim što stvara viziju održivog (gastronomskog) života na Korčuli, s mnogo topline, sunca i veselja najavljuje proljeće, a proljeće na moru, znamo, već je vrijeme žestokog kolanja sokova i potpuno probuđene energije. E, pa tako nama zvuči koncept ovog pokreta otoka, koji će svakom sladokuscu, bonkuloviću spremnom na putovanja radi ugođavanja vlastitim osjetilima izmamiti osmijeh na lice i potaknuti zazubice.

Okosnica festivala je Udruga Korčulanske Pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i jedan OPG  u vizionarski pokret koji u Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju. Oni su redom: restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj.

Tko je sve bio, i tko će biti

Za Korčulane su proteklih godina u sklopu Pjatanci kuhali poznati chefovi poput Davida Skoke, Stevena Pietersa, slastičarke Petre Jelenić, a i ove će godine masterclass radionice održati zvučna imena hrvatskog kulinarstva koja ne treba posebno predstavljati: Dino Galvagno, Hrvoje Zirojević. Na Korčuli ćemo se družiti i s Lucijom Tomašić, vlasnicom slastičarnice Mala Truba u Dubrovniku; umijeće izrade zdravog kruha s domaćim uzgojenim kvascima predstavit će Damir Šarić, a “hvarska” Master of Wine Jo Ahearne provest će nas Korčulom u boci.

Festival je ove godine iznjedrio zanimljivu suradnju sa Srednjom školom Petar Šegedin iz Korčule koja se, osim bogatim nasljeđem obrazovanja nadolazećih kuhara, slastičara i ugostitelja, može pohvaliti i modernim, izvrsno opremljenim praktikumom u kojem će održavati radionice. Veseli nas da na samom otoku postoje okolnosti koje “proizvode” buduće stručnjake iznikle u lokalnoj tradiciji. Koliko srednjoškolci poznaju svoj kraj i kakvim ga vide, saznat ćemo na mnogim radionicama.

Lokalno, a svjetsko!

Domaće snage koje će se predstaviti na festivalu nekako su postale i najprepoznatljivija imena “novog korčulanskog vala”. Biljana Milina iz konobe Mate nedavno  je osvojila prestižnu Gault&Millau nagradu za pastry chefa godine, dok su tri lokalna restorana dobila Michelinove preporuke: LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate. Slavonac Marko Gajski iz Lešić Dimitrija postao je skoro pa zaštitno lice Korčule, i kao da vlastitom ambicijom udara ritam ozbiljnijem razvoju lokalne kulinarske scene.

Korčulanske pjatance održat će se na lokacijama od Korčule, preko Žrnova do Pupnata, kao ogledna lepeza svakojakih divota, ljudi, potencijala, mirisa i okusa koje proljeće na ovom južnom otoku nudi. Iako već godinama dolazimo na Korčulu, i isprobali smo i upoznali mnogo toga što ovaj otok čini posebnim, jedva čekamo otkriti kako izgleda zajednička otočka priča dodatno raspirena energijom stručnjaka “izvana”.

Snaga zajedništva rađa najbolje projekte

Čini nam se od neizmjerne važnosti da se Korčula počela povezivati unutar sebe i pričati svoju bogatu priču ostatku svijeta. Jedino tako naše fantastične lokalne tradicije mogu se izdignuti iz lokalnih okvira i prostrujati ostatkom Hrvatske, ali i svijeta. Famozno “produžavanje sezone”, ne treba posebno ni naglašavati, sve više smo uvjerenja da su proljetni mjeseci ustvari “ispravno” vrijeme za boravak na otocima. Brendiranje destinacije u ovom ćemo tekstu također preskočiti. Zasad.

I zato, vidimo se na Korčuli krajem travnja!

Za sve informacije o festivalu pratite njihove web-stranice korculanskepjatance.com, kao i naš portal Taste of Croatia.

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter