Kamenice i tuna na Neretvi?

Na današnji dan počinje mini festival kamenica i tune u ideji i izvedbi Vinarstva Prović i hotela Merlot, dinamične obitelji koja priča neke nove priče iz neretvanskog kraja, onog kojeg diljem Hrvatske svi poznaju uglavnom po jednoj stvari, mandarinama. No, poljoprivredna povijest ovog kraja mnogo je bogatija nego što možda znamo. Zato i nije neobično da ovih dana pričamo o uzletu vinarstva toga kraja, ali da se priča širi, jer u nju možemo ubaciti i jegulje, žabe, pa eto i kamenice iz neretvanskog kanala.

Photo by: vinarija Rizman

Obližnje vinogorje Komarna najmlađe je u Hrvatskoj, ali rezultati već sada govore u prilog velika potencijala vina koja dolaze s tog područja. I, iako je većina sorti zasađenih na tom impresivnom dijelu Dalmatinske obale autohtona, mislimo da prava iznenađenja stižu kada međunarodne sorte zasađene na istom terenu pokažu kako se snalaze u Dalmaciji. Na festivalu u hotelu Merlot u Opuzenu, imat ćete prilike probati vina i iz tog kraja: Volarević, Rizman i Terra Madre. U ponudi su i vina regionalnih vinara s Korčule i Dubrovnika, a logično, najbolje ćete se moći upoznati s vinima dinamične obitelji Prović: zaboravljenom Zlataricom, neobičnim neretljanskim Chardonnayem, moćnom kupažom MC koja bi trebala biti dostojan partner tuni na sve načine, te premijerno, osvježavajućim roseom Teuta, napravljenog većinom od sorte syrah.

 

Uglavnom, sviđa nam se način na koji se pomalo gradi identitet i gastronomska priča ovog kraja. Iako se radi o malim, privatnim incijativama, upravo je ovo način za dati odgovor svakome tko pita: a zašto bih otišao baš tamo? Jer imaju prekrasan kraj, sjajna vina, a bome, i prepun stol za svakog svjetskog bonkulovića.

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter