Dolce vita italiana u dva dana

Beba, kako se zove simpatični stvor sa naslovne slike, rad umjetnika Maurizia Armellina, maskota je regije Collio. Uši predstavljaju brežuljke po kojima je kraj prepoznatljiv, oči su kotači bicikla ili vespi kojima se možete voziti po istim tim brežuljcima gore-dolje, uzduž i poprijeko. Usta predstavljaju fete poznatog i preukusnog pršuta, a vrat grlo vinske boce. Čovjek se toliko zaljubio u ovu divnu talijansku regiju da je, vjerojatno na nekom od brežuljaka u hladu čempresa, uz bocu bijelog friulanskog tokaja i komad parmigiana, dobio inspiraciju i našvrljao ovu maskotu.

Isto to stvorenje čitava je regija odmah preuzela kao svoj zaštitni znak. No, nije taj stvor važan za Collio samo kao maskota koja ujedinjuje sve divote kraja već i zato što ocrtava način na koji regija funkcionira. Prepuna malih gospodarstava, farmi, vinarija, obrta koji su navezani jedni na druge kako bi savršeno funkcionirali kao jedinstvena cjelina. U praksi to zaista izgleda tako da gospodarstvo koje se bavi poljoprivredom ili vinarstvom, a istovremeno i turizmom (kako bi se maksimalno iskoristili resursi i zaokružila priča), svojim gostima za doručak poslužuje isključivo kruh i slatkiše ispečene u lokalnoj pekari, sir sa obližnje farme i pršut od lokalnog proizvođača. Svi koriste jedinstveni logotip u obliku maskote Beba koji se na vrećice i prospekte tiska u lokalnoj tiskari…

Srce regije Collio je Cormons, gradić u blizini Goriških brda i granice sa Slovenijom, na pola sata od Udina. Terre di Beba.

Cormons, regija Collio, pokrajina Friuli Venezia Gulia, sjever Italije. Gradić od kojeg na prvu ne očekujete previše.

Cormons, u kojem postoji jedna pekara, jedan restoran, jedna vinoteka, jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom, jedna mesnica, obiteljska sirana i proizvodnja pršuta. Jedan delikatesni dućan (no, ima li drugačijih dućana u Italiji?). U redu, sad već nešto i očekujete. Ljudi su vrijedni, ljubazni i sretni. Sretni jer dobro žive od svog rada. Jer zaista imaju sve što im treba. Jer je njihova lokalna zajednica samoodrživa i funkcionira. Jer imaju jedni druge. Jer imaju odličan sir, savršen pršut i fantastično vino. Vinograde gdje god se okreneš. I žive la dolce vita.

Cormons, koji vas osvoji zauvijek.

Smještaj je izvrstan, birajte između destak hotela, dvadesetak agroturizama i nešto malo manje privatnog B&B smještaja, uglavnom agroturizama.

Najbolji? Sigurno na lokaciji Pradis, neotkrivenom djeliću raja. Naime, prema legendi, u vrijeme kada je ovaj dio Italije bio pod okupacijom Francuza, Napoleon je jahao Cormonsom, zaustavio se i gledajući nepregledne zelene brežuljke kako se pružaju pred njim, uzviknuo «paradis!». Tako je ova lokacija prepuna vinograda dobila naziv Pradis.

Pradis unutar Cormonsa, unutar Collia, unutar Friuli- Venezia Giulie, unutar Italije a na tri sata vožnje od Hrvatske, zaista je raj na zemlji.

Ovo je regija bijelih vina- bijelog pinota, malvazije i friulanskog tokaja. Ovo je regija izvrsnog talijanskog pršuta San Daniele. Ovo je regija ljubaznih i vrijednih ljudi. Regija koja je pomalo zapostavljena na turističkoj karti Italije, ali koju vrijedi posjetiti čim prije.

Kako provesti dan-dva u Cormonsu?

Smjestite se na nekom od agroturizama. Pustite da vas probudi tišina. Nakon dobrog doručka, a sigurno ćete dobro doručkovati, posjetite malu obiteljsku siranu Zoff. Na imanju će sigurno imati prepoznatljive žute bicikle ili vespe kojima se možete provozati do Zoffa. Nakon što kušate fantastične sireve i jogurt koji proizvode (svakako probajte sir «primo sale», mladi sir koji se još nije solio i formaggio alla saltimbocca, sir s koricom od bazge), vratite se do Cormonsa pa prošećite gradićem. Znamenitosti taman dovoljno da ih sve obiđete usput, da svratite do lokalne pekare Chiarosa-Bonelli u kojoj rade savršene hrskave kolačiće Claps, na paštu u Osteria Carmella, pa na čašu/e vina u Enoteca di Vini. I po jestive suvenire u delikatesni dućan Tomadin. Cormons je dovoljno mali da sve možete obići «na noge» pa i koja čaša (pre)više neće biti problem, uhvati li vas inspiracija.

Šetati se možete od jednog do drugog vinara. A ovdje se skupila krema- od Polencica, Picheha, Edija Kebera ili Buzzinellia, Sirka do vinarije Subida di Monte. Ili nekog od ostalih tridesetak koje su jedni drugima prvi susjedi na brežuljcima Collia.

Večerati svakako u restoranu la Subida.

Slušati tišinu i brojati zvijezde za laku noć.

Dolce vita italiana u samo dva dana.

Naša preporuka:

 

Agriturismo Roberto Picech

Localita Pradis 11, Cormons; http://picech.com

Azienda agricola Zoff Giuseppe

Agriturismo Borg da Ocjs

34071 Via Parini, 18 – Borgnano Cormons; http://www.borgdaocjs.it

Prosciutto d’Osvaldo

Via Dante 40, Cormons; http://www.dosvaldo.it

Enoteca di Vini

Piazza XXIV Maggio, 21, Cormons; http://www.enoteca-cormons.it/#home

Cantina Produttori Cormòns

Via Vino della Pace, 31, 34071 Cormons; http://cormons.com/

Alimentari TOMADIN

Via Cumano 5, Cormons

Ristorante LA SUBIDA

Via Subida 52, Cormons; http://www.lasubida.it/

Info:

http://www.terredibeba.it/beba/index.php

 

 

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter