Vruća pića i božićna priča u srcu Zagorja

Bila je to bajkovita večer u srcu Hrvatskog zagorja… Zapravo, bila je prosinačka večer usred radnog tjedna, hladna, zimska. I ne bismo je sigurno ni pamtili da se u nju nije umiješao miksolog Damir Klisurić, Bluesunov korporativni šef barova.

Pa je u samom srcu Zagorja, u Hotelu Kaj, ta večer dobila naziv Vruća pića i božićna priča, a nekolicina nas sretnika priliku uživati u vrućim koktelima Damira Klisurića, divnim masnoćama chefa Tomislava Kožića i pakosnim slatkoćama Petre Jelinić.

Ovaj je usklađeni dvojac nastupio pod radnim sloganom “Zlo i naopako”, no bilo je sve samo ne tako. Sva su se tri segmenta savršeno nadopunjavala. I to u nekoliko sljedova.

Damir Klisurić, čovjek je koji je sa šestomjesečne ekspedicije Amazonom kao suvenir donio bočicu sastrugane kore kininovca i otad iz nje stalno proizvodi vlastiti tonik. Svako putovanje i ljetovanje su mu radni, jer neprestano skuplja svoje “botanicalse”: latice, korijenje, aromatično bilje, agrume – arome čitave Hrvatske. Pa u svom laboratoriju u Mariji Bistrici mućka jedinstveni tonik koji sparuje s vrhunskim ginovima, sherryem i raznim alkoholnim infuzijama.

Bajka za dobrodošlicu, potom vrući Darjeeling sherry –  spoj first flush indijskog darjeelinga ubranog u podnožju Himalaje i vrhunskog sherryja s juga Španjolske. Za njim je slijedio Medeno začinjeni gin  u kojem Zagorje sreće Svijet kroz nefiltrirani sok domaće jabuke ukuhan s karipskim začinima gotovo do vrelišta pa uparen s najpoznatijim ginom Sjeverne Amerike, Bathtubom, da bi se sve karameliziralo s eteričnim uljima naranče. Piće koje svakim novim gutljajem sve više opija i grije i tijelo i duh. Priča  završava Eliksirom Zagorja, ili – “Je li ovo kolač, koktel ili alkemičarski napitak”? Legendario Elixir de Cuba, rum koji je odležao propisan broj godina  spojili su sa zagorskim maslacem koji je karameliziran demerarom i dodan mu je nefiltrirani, domaći sok od jabuke. Za final touch, ravnotežu okusa i iznenađenje nepaca –  zrno Maldonova dimljene soli. “Oni koji su kušali Elixir o njemu svjedoče različito: nekima je omiljeno piće, nekima desert ili kolač, a neki idu toliko daleko da su ga proglasili najboljim prijateljem.”

Svaki je spomenuti koktel tim “Zlo i naopako” nadopunio savršeno sljubljenim zalogajčićima od lokalnih namirnica, što slanim. što slatkim, koji su ovu običnu večer usred tjedna učinili bajkovitom.

Čime smo mi probrani sretnici zaslužili nazočiti ovoj bajci? Bila je to najava za niz radionica koje će biti organizirane u Bluesun Hotelu Kaj, prva od kojih je Whiskey radionica 19. prosinca. Zamišljena kao trosatna ekspedicija pod mentorstvom miksologa Damira Klisurića, bit će to prilika da u intimnoj atmosferi naučite osnove o whiskeyju, njegovim bojama, aromama, okusima, ali i utjecaju na povijest i društvene odnose. Naravno, sve će se moći provjeriti i praktično jer će ovo biti prilika za kušanje i ocjenjivanje nekih od najposebnijih whiskeyja od Dalekog istoka do Amerike. I za uživanje u vrhunskom gastro doživljaju za koji će se pobrinuti Bluesunov kulinarski tim, chefica od slatkog Petra Jelenić i chef Tomislav Kožić.

Već vam je jasno da prebrzi povratak u stvarnost ne dolazi u obzir? Zato produžite boravak, prenoćite i sanjajte bajkovite snove usred Zagorja pa sutra odmorni uživajte u novoj rundi vrućih koktela. Bluesun Hotel Kaj okupio je vrhunsku ekipu. Ambicije su velike, a prema svemu sudeći, na dobrom su putu da ih ostvare.

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter