Almayer – Art & Heritage Hotel****

Postoje hoteli koji će vas pokušati impresionirati svojom grandioznošću, tradicijom i poviješću, arhitekturom, raskošnim bazenom i welnessom, dramatičnim uređenjem i naglaskom na luksuzu. Hotel Almayer nesumnjivo spada u kategoriju vrhunskih hotela, no svoj wow moment postiže diskretnim šarmom: uređenjem koje je pomno osmišljeno, nikako napadno, glasno ili pretenciozno. Hotel – zgradu, interijer, uređenje i detalje koji se provlače cijelim prostorom osmislili su i, zajedno s poznatim istarskim dizajnerom i kreativcem Borisom Ružićem, u život doveli vlasnici, Irina Bakija i Vjekoslav Bobić. Osim što su ime posudili od hotela s neobičnim stanovnicima iz romana OceanMore Alessandra Baricca, svidjelo im se što zvuči totalno drukčije, netipično, svoje. Naletite li surfajući na fotografije ove impresivne povijesne zgrade u koju se smjestio, u samoj staroj gradskoj jezgri, njezin industrijski interijer i zaista hipstersku (u najboljem smislu riječi!) posvećenost detaljima, mogli biste pomisliti da je pomalo predizajniran. No, atmosfera koju ćete zateći više je ona komocije ugodnog doma; intimno okruženje toplih domaćina.

To i ne čudi s obzirom na to da je u ovome boutique hotelu gostima na raspolaganju samo devet soba, i  da se pri uređenju koristila kombinacija retro chica i skandinavske jednostavnosti, koju razbija eklektični galerijski postav, koji se periodično mijenja. Prirodni materijali, drvo, kamen, čelik i cement stvorili su toplo okruženje dobrostojeće građanske kuće. Sobe su kroz kuhinju i bar prirodno povezane s pomalo tajanstvenim i romantičnim dvorištem prepunim mediteranskog drveća i biljaka, sakrivenim od pogleda srednjovjekovnim zidom. Ono jednako dobro funkcionira kao prirodni zaklon ostakljene blagovaonice u kojoj se doručkuje, ruča i večera, kao i mirno okruženje za jutarnju kavu uz novine ili kao scenografija za tematske večeri koje su češće u zimskom periodu.

Upravo je to bila ideja vlasnika, spojiti u svome hotelu tri niti vodilje: kozmopolitsko, mediteransko i građansko. Nema tu razbacivanja luksuzom, a opet, svaki detalj je pomno osmišljen i vrhunski. Nema tu klasičnog Mediterana i jeftinog ljetnog kiča, već posvete zadarskoj povijesti, naslijeđu i kulturi življenja. Prostor koji je prošao niz namjena, od srednjevjekovnog samostana, preko vojne bolnice do prilično skromne stambene zgrade, u svojoj modernoj inkarnaciji povezuje priču antike, Venecije, zlatnog doba građanskog Zadra i među zidove uvlači sve ono što je Zadar bio, htio biti, nije smio biti ili želi zaboraviti da je bio.

Ono što nas je posebno oduševilo način je na koji hotel funkcionira kao dio svakodnevnog života Zadra. U njega turisti i domaći dolaze na večeru, kavu ili doručak, dogovaraju poslovne i privatne sastanke, bez onoga neugodnog odmaka i odbijajućeg momenta tako tipičnog za mnoge hrvatske hotele. Almayer je uspio u namjeri da ne bude strano tijelo, nego dio zadarske svakodnevice.

HRANA I VINO

Chef Robert Pinto, porijeklom Zadranin koji se preko Baranje i Italije vratio u rodni grad, zaslužan je za koncept bistroa Corte Vino & More. Upravo njegovim dolaskom u hotelu su počeli kuhati za goste, što im nije bila prvobitna namjera. No, gosti su inzistirali a, s vremenom, i Zadrani su prihvatili. Chef Robert dosta se strogo drži fokusa na moru, tradiciji i sezoni, bez petljanja s namirnicama koje nisu iz ovoga podneblja. Istražuje povijest dalmatinskih recepata i reintepretira ih u modernoj izvedbi. Također je strog oko porijekla namirnica, i nastoji da ih većina bude iz imaginarnog kruga od 70km okolice. U bogatom kraju u kakvom je smješten Zadar, ideja ne zvuči nimalo sumanuto.
Selekcija lokalne ribe na savur s kapulom, grožđicama i pinjolima te zapečenom palentom, na primjer, sjajno je pripremljena, a funkcionira jednako dobro kao popodnevni zalogaj uz vino ili predjelo u večeri u sljedovima. Zadarski bujabiž  – riblja krem juha s plodovima mora koncentrat je morskih okusa, kao i rižot od jadranskih škampa s divljim šparogama i mariniranim jajem.

Vinska lista, s kojom se uglavnom igra vlasnik, sastoji se najvećim dijelom od hrvatskih vinara, a najsretniji su kada otkriju nekog novog dalmatinskog garažista i uključe ga u ponudu. Posebno su osjetljivi na kavu, pa ona dolazi iz zagrebačke pržionice Cogito coffee roasters. Ono što nas iznimno veseli jest da su cijene u restoranu i kafiću pristojne, a ne umjetno napuhane zato što se radi o vrhunskom hotelu. I na taj način vlasnici pokazuju namjeru da se stope sa zadarskom svakodnevicom, a ne izdignu u nepotrebnoj demonstraciji sile, kao mnogi hoteli u nas.

LJUDI
Osoblje hotela izuzetno je ljubazno i nenametljivo. Chef Robert Pinto suvereno vlada kuhinjom i unosi svoju kreaciju u jela koja su i tradicionalna i moderna, koncentriranih okusa. Mladi sommelier Mladen Maraš nedavno je bio polufinalist prvenstva sommeliera Dalmacije, a nas veseli da se vinu posvetila pažnja ne samo kroz sjajnu vinsku kartu, nego i osobu koja će je znati stručno prezentirati. Vlasnici se također uvijek motaju hotelom, tim više što u susjedstvu upravo niče depadansa, malo proširenje kapaciteta, pa drže stvari na oku. U hotelu možete u svako doba dana zateći strane goste, ali i Zadrane koji su svratili na doručak, čašu vina ili specialty Cogito kavu.

POSEBNOSTI

Nema bazena, nema wellnessa, nema lifta. Ali ima spaljenih umjetničkih djela po hodnicima i sobama. Dvoetažne sobe prozračne su, udobne i izgledaju kao omanji stan. Nose imena po vjetrovima, a slike umjetnika koje ih krase pokušavaju dočarati energiju svakoga od njih. Hotel ne prima djecu mlađu od 12 godina, baš radi stepenica koje vode na drugu etažu sobe. Kalelarga i morske orgulje na dvije su minute hoda. Prekrasna ostakljena blagovaonica uronjena u mirisni gradski vrt. Tematske večeri posvećene umjetnosti i vinu.

CIJENE SMJEŠTAJA

Dvokrevetna soba: 115 – 286 eur (u visokoj sezoni)
Apartman: 139 – 298 eur (u visokoj sezoni)

PRIMJEDBE/PREPORUKE

Nemamo. Jedino što bismo voljeli vidjeti je još izraženiji naglasak na priču oko lokalnih namirnica. Iako, uz kvalitetno osoblje kakvo radi u Almayeru, sigurni smo da je ona dobro iskomunicirana svakom gostu.

ZA KOGA JE

Almayer Art & Heritage je hotel za onaj tip gostiju koji ne pati od boljke razmetanja, potrebe da se luksuzom razmeću naočigled. Taj hotel je također za one koji ovaj mediteranski grad žele upoznati iznutra, kroz boravak u prostoru koji je natopljen Zadrom i svim njegovim mijenama kroz povijest. Boravak u Almayeru je kao odsjedanje kod familije koja prihvaća sve vaše čudnovatosti i svejedno će vas kraljevski ugostiti. Vlasnici koji su željeli iskazati more, više od svega, iskazali su Zadar.

“Kad započnu priče o vjetrovima nema im kraja. Ne govori se samo o onima koji pušu u okolici, nego i drugdje, nadaleko. Stanovnici ih dočekuju na razne načine, prepoznaju ih i slute, nagovješćuju, tumače, spore se oko njih. Poznaju – ili vjeruju da poznaju – ne samo njihovu narav i ćudi, smjer ili snagu, nego i težinu im, čak i zapreminu, prepoznaju njihovu huku, miris, dodir, “boju i same oblike”…

Zahvaljujemo Almayer Art & Heritage hotelu na gostoprimstvu i mogućnosti da ih predstavimo.

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter