Jancis Robinson ocijenila je hrvatske Tribidrage, evo koji je najbolji!

U sklopu prve internacionalne konferencije o Tribidragu „Ja sam Tribidrag“, najutjecajnija svjetska vinska kritičarka i novinarka prema magazinu Decanter, Jancis Robinson posjetila je Hrvatsku. Jedna od najozbiljnijih vinskih konferencija ove godine, bila je prilika da Robinson službeno kuša hrvatska vina a svoje dojmove podjelila je sa pretplatnicima web stranice www.jancisrobinson.com

Udruga Tribidrag, po prvi je puta u Hrvatskoj okupila svjetsku vinsku elitu na događanju posvećenom samo jednoj sorti grožđa, Tribidragu za kojeg se vjeruje da potječe upravo iz Hrvatske. Na konferenciji „Ja sam Tribidrag“ u travnju je u Splitu sudjelovalo je više od 100 internacionalnih stručnjaka, istraživača, novinara i vinara. Tribidrag je u Hrvatskoj još poznat kao Crljenak Kaštelanski i Pribidrag, Primitivo u Pugli, Kratošija u Crnoj Gori te Zinfandel u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jancis Robinson na konferenciji “Ja sam Tribidrag”

Jancis Robinson kaže kako se teško odlučuje za numerički sustav ocjenjivanja vina, ali shvaća kako je krajnjem potrošaču mnogo jednostavnije i praktičnije vina poredati po određenom sistemu.

Za ocjenjivanje na web stranicama www.jancisrobinson.com  koristi sustav do 20 bodova. Pretplatnici imaju pristup premium sadržajima kao što su bilješke s konferencije „Ja sam Tribidrag“ gdje je Jancis ponudila svoje mišljenje i ocjene o 5 kušanih Tribidraga u sklopu konferencije.

Panel i kušanje „Tribidrag u Hrvatskoj“ vodili su prof. Edi Maletić i Goran Zdunić a moderator je bio prof. Ivan Pejić. Kušala su se vina 5 proizvođača Tribidraga s različitih područja Hrvatske, kako bi se najobjektivnije predstavio potencijal ove sorte u različitim područjima Dalmacije. Kušani su redom Putalj Crljenak 2014. iz Kaštela, Kraljevski Vinogradi Crljenak 2013. iz Zadra, Kairos Crljenak 2013. iz Trogira, Stina Crljenak 2012. s Brača te zadnji u nizu, Zlatan Crljenak 2011. iz Makarske.

Sva su navedena vina postigla ocjene između 16-17 bodova.

Jancis je ipak, samo jednom hrvatskom Tribidragu dodijelila ocjenu od 17 bodova – Stina Crljenaku iz 2012. s otoka Brača. 12 godina stari vinogradi Tribidraga zasađeni su na sjevernim padinama otoka pa se grožđe za ovo vino bere mjesec dana kasnije kako bi postiglo punu zrelost materijala. Ovo rezultira vinom koje je snažno i moćno ali vrlo elegantnog i čistog nosa. Odležava 12 mjeseci u hrastovim bačvama a rezultat je uglađenost u čaši. Sa svojih 14,1% alkohola, vino koje podiže, opisuje Jancis Robinson na svojim web stranicama. Period za uživanje Stina Crljenak 2012. po mišljenju Jancis Robinson je između 2016. – 2020.

Kairos Crljenak 2013. ocijenjen je kao vino s najvećim potencijalom za starenje, a Jancis  preporučuje da se ova berba pije čak i do 2033! Velik je ovo uspjeh i priznanje za Tribidrag, kao sortu koja pokazuje potencijal za razvoj u boci.

Kairos Crljenak veliko je i moćno vino koje odležava 24 mjeseci u hrastovim bačvama. Na nosu se nazire i sušeno voće, grožđice a vinarija najavljuje kako će ipak morati uvesti navodnjavanje koje do sada nisu koristili u vinogradima. Upravo je  Kairos Crljenak 2013. Jancis Robinson usporedila s dobrim kalifornijskim Zinfandelom.

Najveća ocjena u sklopu konferencije očekivano odlazi u Kaliforniju

Najveću ocjenu od svih kušanih vina u sklopu konferencije „Ja sam Tribidrag“, onu od 17,5+ ostvario je Ridge, Lytton Springs 2014. Grožđe dolazi iz različitih vinograda, s 5 različitih tipova tla. Osim Zinfandela, u Lytton Springsu je i Petit Syrah, Carignan i Mataro od kojih neki dolaze i vinograda starijih od 100 godina. Iznimno kompleksno i bogato, ovo je zaista veliko vino.

Udruga Tribidrag – Konferenciju je organizirala udruga Tribidrag, čiji osnivači vinski entuzijasti Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc te vodeći vinski stručnjaci, profesori Edi Maletić i Ivan Pejić, rade na promociji autohtonih hrvatskih vinskih sorti. Više informacija potražite na https://tribidrag.org

Panelisti konferencije “Ja sam Tribidrag”

 

 

Ključne riječi:

Pretplati se na newsletter