TOP lista vina koja JAKO volimo

I na kraju, tu je treća lista, lista naših omiljenih vina, onih koje biramo za posebne trenutke i za posebne ljude. Vina koja otvaramo kada se radi o važnim prigodama u našim životima ili kada smo baš u “nismo mi sebi maćehe” raspoloženju. Ne tvrdimo da su to najbolja hrvatska vina, iako možda i jesu. Ne mislimo ni da se trebate raspametiti i kopirati naš ukus, nama je samo drago da smo mogli pobrojati vina u koja smo zaljubljeni. Ono što možemo reći jest da nećete ostati razočarani probate li i jedno od njih. Vesele i tople blagdane vam želimo, ispunjene dragim ljudima, opuštenim trenucima i dobrim ićem&pićem u svakom trenutku 🙂

Medea, Punta Greca, 2013.

Odgovorno tvrdimo – ovo je najbolji merlot u Hrvata, kakav bez ikakvoga srama možete odnijeti u Bordeaux, domovinu merlota i dokazati Francuzima kako južnoistarska crljenica godi njihovoj sorti. Izrazite mineralnosti, ovaj merlot više puca na zemljanost, začine i kakao, a nos se mijenja svakim okretom čaše. Punta Greca i bistecca fiorentina…mmm, klasika.
Cijena: 160 kn

Goran Zgrablić. “Doktor fizike koji je prije desetak godina uvidio da svoj urođeni istraživački poriv mora proširiti prema magičnom i neistraženom svemiru ića i pića. Zadnjih pet godina bjelosvjetskim izješama nudi butik tečajeve tradicijske istarske kuhinje i vinske ture po ponajboljim, ne nužno i najrazvikanijim, istarskim podrumima.”

Clai Brombonero refošk

Višeslojna moćna bomba puna bobičastog voća, ali i jačih začinskih aroma. Vrlo uravnotežen divljak, dubok i dugotrajan.
Cijena: 250 kn

Morana Zibar. “Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.”

Nuić Trnjak

Ne poznajem osobito dobro hercegovačka vina, pa čak ni sva Nuićeva vina. Međutim, Trnjak je vino sa elegantno crnom etiketom (potpuno drugačijom od ostalih ovog vinara) koja odaje i ozbiljni, elegantni karakter vina. Daleko od ukočene uštogljenosti, ovo vino je toliko lijepo izbalansirano i mekano, a istodobno ozbiljno, da ga ne možete prestati piti. U isto vrijeme je poznato i drugačije; nama relativno nepoznata, a skoro izumrla sorta, pokazala se kao neotkriveno blago.
Cijena: oko 240 kn

Lada Radin. “Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.” 

Trapan The One 2013

Moćan je i ravnopravan cuvée syraha i terana, boje rubina sa granitnim odsjajem, taničan a fin i mekan, svjež a istovremeno suh i topao. Nos udiše crno bobičasto voće, finu kožu, zemljane note, te diskretnim cvjetnim tonovima podcrtanu crnu čokoladu i crni papar. A nepce veselo od domaće marmelade od kupina na mediteranskim začinima začinjenom prepečencu. Jedinstven i autentičan, nakon barem nekoliko godina čuvanja, nagraditi će vrhunskim uživanjem.
Cijena: oko 300 kn

Goran Veliki. “Iskusni sales-professional iz Zagreba turned novopečeni istrijan, radoznali vinoljubac, foodie i happy hedonist.”

Trapan, Istraditional, 2015.

Divlje fermentirana i odležana malvazija, kako se nekoć radila- ideja s kojom se Bruno Trapan odlučio malo poigrati. I napeto se iščekivala, a friško punjena boca gledala, njušila i kušala … i dogodila se magija! Malvazija se pretvorila u tekuću, slanu karamelu. Da nije ekskluziva, bilo bi savršeno za terevenku – ali otmjenu.
Cijena: 250 kn

Nikola Pezić. “Polupenzionirani kvizaški velemajstor koji je žar za skupljanjem bespotrebnoga znanja preusmjerio u otkrivanje enogastro svjetova. U neslobodno vrijeme prevoditelj.” 

BIBICh, Bas de bas, bijelo

Oporo, trpko, mirisno. Sve je tu, sve ono što čovjek voli od Dalmacije: sunce koje prži kamen, sol i mirisne trave. Znoj. Zemlja. Sve to, ali i više od toga: tradicija koja ima smisla i na kojoj se gradi i razvija. Boca koja želi biti zvijezda večeri.
Cijena: 260kn u vinariji

Iva Ušćumlić. “Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.”

Antunović, Graševina Premuim 2013

Već i ptice na lozi pjevaju o ovoj platinastoj graševini. Naime, proglašena je najboljim hrvatskim bijelim vinom 2017. i ocijenjena  s visokih 95 bodova od strane Decanterovih stručnjaka. Pomalo zagasita u odnosu na tipične graševine, ali i dalje dovoljno svježa i zavodljiva. Izbalansiranih kiselina, bogata  sekundarnim i tercijarnim aromama. Veliko i izvanredno vino za izguštati sam za sebe ili u dobrom društvu.
Cijena: 400kn u vinariji (do 31.12.2017. pa požurite!)

Mihael Tomić: “Prostopao Hrvatsku, ganjali ga psi, skvotirao i išao po koncertima. Kad ne dizajnira i ne kodira vjerovatno kuha/jede/pije i piše o istome.

Boškinac, Cabernet- Merlot

Jednom kad se zaljubiš na otoku ili u otok, zauvijek si vezan. Kažu. Otočko vino, izraslo u kamenjaru među divljim mediteranskim biljem, u jednom bogatom i gustom, slankastom gutljaju kao da sadrži sve okuse i mirise otoka. Osjećaj kojeg želite produžiti do jutra. Boškinac se ne zaboravlja.
Cijena: oko 240 kn (u vinariji)

Iva Novosel. “Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.”

Top lista best buy vina, do 10 eura nalazi se ovdje: http://bit.ly/2iODslw
A naša top lista vina za počastiti se, do 20 eur klik na: http://bit.ly/2zR0saK

 

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter