Glavni stilovi gina i koktel na poklon

Glavni stilovi gina

London gin (London dry gin) najpoznatija je kategorija koja se također naziva English style. Naziv London ne označava porijeklo, nego stil koji se može proizvoditi u cijelom svijetu. Kod London dry gina mogu se koristiti umjetne arome i bojila osim šećera u točno propisanim količinama, koje ne smiju prelaziti 0,1 grama po litri završnog proizvoda.

Plymouth gin je gin koji proizvodi jedna jedina destilerija – Plymouth ili Black Friars Distillery – koja zadržava prava da jedina koristi ovu denominaciju. To je stil kao London dry, s minimalnim dodatkom šećera.

Old Tom gin preteča je London dry gina. Bio je vrlo popularan u 18. stoljeću, mekši i slađi gin. Takav je bio iz razloga da se ublaži niža kvaliteta baznog alkohola.

Yellow gin pušten je na odležavanje u drvenim bačvama nekoliko mjeseci kako bi zaprimio zlatno žućkastu boju i na taj način postao poseban.

Sloe gin je liker na bazi gina u kojem se u infuziji dodaju šljive. Kod nekih receptura potreban je i određen period odležavanja u drvenim bačvama.

Za Genievre ili Jenever smatra se da ima veću strukturu, a danas se takva tipologija proizvodi u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Postoje dvije vrste takvog gina: jonge – mladi gin, i oude – stari gin koji se pušta na odležavanje u drvu u razdoblju od jedne do tri godine.

Ne samo gin & tonic…
Najpoznatiji način konzumiranja gina je u mješavini s tonikom kako bi dobili gin & tonic, jedno od najpopularnijih koktela na svijetu. Slavni Pimms No 1 Cup bogato je ukrašeno piće na bazi gina i limunade, popularno u Engleskoj u ljetnim mjesecima. Polo turniri ne bi bili isti bez njega!

Pink Gin sa samo kapljicom ili dvije Angostura Bittersa, bio je popularan u odajama mornaričkih časnika. Ni sa čime da ga razrijedi, bio je iznimno jak!

Sloe Gin radi se od gina i probodenih plodova trnine koji se u njemu maceriraju, s dodatkom šećera, od rujna, kad trnina daje plodove, pa sve do prosinca kada dobije zagasito ružičastu boju. Tada se procijedi i puni u boce. Oduvijek je popularno božićno piće u ruralnim dijelovima Velike Britanije.

I danas kroz miksologiju dolaze do izražaja mnoge stare recepture koje u osnovi ili kao sastavni dio imaju gin te se njegova primjena širi zahvaljujući radu mlađih barmena i njihovoj strasti prema tom destilatu.

Za kraj donosimo vam nešto neuobičajeniji gin-koktel na bazi grožđa koji je za nas pripremio Marko Ristić, predsjednik Udruge barmena Istre, koji vodi i školu miksologije za nadobudne mlade barmene.

5 cl gina
2 cl soka od limete
2 cl sirup od bazge

Iscijediti svježe grožđe do pola čaše, dodati gore navedene sastojke i led. Promućkati i procijediti dva puta. Aromatizirati vrh čaše korom naranče koja se stisne prstima tako da se eterična ulja koja izađu mogu zapaliti upaljačem (vidi sliku).

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter