Voštinić Klasnić crna vina

Sestre su se okupile drugi put, ovaj put za enološki obred s vinima iz Moslavine (ivanićgradskog vinogorja); onima mladog vinara Voštinića, djeda mu Klasnića. I ovaj put držale su se crvenih etiketa, za početak Red Wine 2012., dok je u prikrajku skrušeno čekao Syrah. Uzoritima, kakve jesu, u tankoćutno im je oko odmah upalo da su etikete donekle lascivne. No zaključile su da je to sigurno neka mladenačka avangarda, i da je to sasvim u redu.

Red Wine 2012. (kupaža Cabernet sauvignona, Merlota i Cabernet franca)

Sestra Maceracija odmah se ogradila od svojih njušnih senzacija, jer je strašno prehlađena, tako da smo sve izgovoreno uzimale s velikom rezervom. (Ruku na srce, na trenutke je zvučala potpuno nesuvislo).

Sestra Peronospora: Vino je gusto, na nosu lijepo voćno,
osjećam neke višnjice… (nakon 10 minuta) Čak i neku vaniliju osjetim! Ooo, Bože, što ja sad tu pretjerujem! (treba spomenuti da sestra Peronospora zna potcjenjivati svoje kušačke talente).
Sestra Maceracija (cijelo vrijeme sabotira degustaciju): Ooo, sad se nešto probija! Spaljena guma! Ostale dvije sestre mašu glavom u nevjerici.
No, sestra Maceracija se ne da:
Ne, ne, lagano nagorjela guma, tek će biti spaljena! Skurilo mi je dlake u nosu!
Sestra Drosophila: Čujem čokoladu! I ne osjetim nikakvu gumu!
Sestra Maceracija: Guma je jedino što ja osjetim!
Sestra Drosophila: Osjetim sladić.
Ostale dvije: Što?!

Kad su se sabrale i uskladile dojmove, složile su se da je vino u ustima ipak nešto svježije nego što su očekivale jer su zbog nosa očekivale masivniju senzaciju u ustima. „Ipak je to kontinent“, zaključiše mudro, uz raspravu o tome bi li bilo točnije reći da je vino mlađahno ili mladenačko.

(Sestre su se vinu vratile nakon par dana i zaključile da mu je par dana odstupnice izvrsno činilo, te da je sada puno bolje posloženo, užitnije i da nema nikakvih tragova automobilske gume. Savjet vinaru je da, ako ikako može, pusti vino da još sazrijeva u boci.) Svakako, radi se o vinu za često i neopterećeno ispijanje. Vrlo pogodno za posluživanje na čaše u wine barovima, ali i kućnim zabavama.

Syrah 2012. potom su kušale sasvim neslužbeno i off the record. Naime, osim što vino još nije na tržištu, psihodelična etiketa za partijanere jasno im je dala do znanja da vinar cilja na nešto mlađu publiku nego što su one. Također, prema drugom vinu redovito su blaže i manje pronicljive, a žele da ih se doživljava kao stroge, ćudoredne i pravedne. Kakve i jesu.

Sestra Drosphila: Na oko izgleda kao gusti sok od kupine. To mu nije minus, ne!
Sestra Maceracija: Na nosu ima čokoladice, osjetim neki paprić, a i neke ljubičice…
Sestra Peronospora: (ničim izazvana) Ak se netko napio misnih vina, to sam ja!

Shiraz im se učinio kao blaže, uglađenije vino iako do izražaja dolaze tanini. Jednostavno je… Drugačije! Djeluje pitkije od kupaže, iako je i Red Wine kupaža postala vrlo ugodna i uglađena nakon što je par dana bila otvorena. Vina mladog Voštinića svakako su poželjan gost na stolu naših sestara, bez obzira na lascivne momente koje prizivaju etikete. Ako budete dobri, možda načas i vi ugledate…

Mala napomena: Nedavno su sva vina Voštinić Klasnić doživjela redizajn, pa butelje sada izgledaju puno manje lascivno, što sestre, naravno, s radošću u srcu pozdravljaju!

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter