Čašne sestre u napadaju iskrenosti

Čašne sestre poznate su kao skupina iznimno istinoljubivih vinokušateljica. Stoga je pravo čudo da se i prije nisu uhvatile kušanja „Iskrenih vina Matković“. Dobro upoznate s tom obiteljskom vinarijom u čiju bogobojaznost ne treba sumnjati, a stremljenje k vrhunskom dizajnu vazda podržavati, odlučile su iskreno isprobati vina koja su zatekle na tjednoj molitvi u kapelici Vintesi. U kušanju im se pridružio i brat Pjenušac.

CUVEE 2013. 13,2% alkohola, Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Frankovka

Istančana ukusa i istrenirana oka, kakve jesu, sestre se odmah bacaju na komentiranje ambalaže u kojoj vina Matković dolaze.

Sestra Maceracija : Ooo, kako romantičan i jesenski omot. Kao slike sa starih kalendara!
Sestra Fermentacija : Screw cap screwed up my romantični impression of the ambalaža. Kakva je to jeftina špaga?
Sestra Drosophila : Sestro, ne budite sitničava, kakva bi špaga trebala biti nego skromna i samozatajna?!
Sestra Maceracija : Što nisu mogli psalme neke staviti na etiketu, a ne škakljive tekstove izmišljati…
Sestra Fermentacija : I sad sam to odmotala, kao neka predigra, i onda krc ovog navojnog čepa. Totalno me ohladi. (Sestri smo odredili 33 čašonaša i 25 zdravosvetimartine kako bi se iskupila za ovakav komentar.) No, nastavlja ona, ne da se smesti: Zašto su sve butelje omotane papirom? Da su bar omotali neku premium liniju, a ne sve. Čemu ovo: ajmo biti drukčiji pa se zamotati? Kad stigneš do čaše, već si obasut svim drugim osim vinom, već si umoran. Vino je overdressed. Doslovno.
Sestra Drosophila : Ne znam, ja se palim na dizajn i meni je super da su se toliko potrudili. Ali, razmijem o kojem raskoraku pričate sestro.

Na nosu sestre otkrivaju sokić od višnje il trešnje, dok ispod voćnih idu povrtne note, i opći zaključak jest da je vino vrlo svidljivo. Pitko, ne odveć ambiciozno, univerzalno.

Brat Pjenušac : Još se nije razvilo.
Sestra  Drosophila : Ali i neće. Nije to tako zamišljeno. To je za uz zelje i kobasice.
Sestra Fermentacija : Svakodnevno vino za uz ručak!
Sestra Maceracija : Sasvim pitko, spremno za piti. Ali fali mi tu uzbuđenja. (Sestrooo, mir!)
Brat Pjenušac : Al kaj, da imaš jedno 100 litara za popit si svaki dan, ne bi se bunila, jel tak?

Frankovka 2012. 14,7% alkohola

Brat Apostol : Tehnički je čista, to je dobro.
Sestra Drosophila : U, malo je opaka!
Sestra Maceracija : O, ovo se da piti.
Brat Pjenušac u naletu : Na nosu se osjeća lijepa sortnost, višnja a la Grehote, kakao, brusnice, šljive, kupine, cijela zimnica je unutra! Vino je lijepo izbalansirano, trajnog okusa, ali i izražene svježine.
Sestra Drosophila : Ovo vino traži hranu. Ovu sad zimsku, tešku, mesnu, svinja, divljač s voćnim umakom. Eh, sad sam ogladnila.

Svi se slažu da baš vuče da ga piješ. Kad se to spoji s ugodnom cijenom (Koliko je to? 50-ak kuna? Ma da, pa šta mi tu blebećemo!), nameće se zaključak da je to jedno skroz primjereno kućno vino iako je Frankovka često zanemarivana sorta. Nadamo se da će ovakvi primjerci navesti ljude da se pobliže upoznaju s njenom raskoši.

Pinot Crni 2012., 15,4% alkohola

Sestra Fermentacija : Čekaj, jel ovo bambus na etiketi? Ne razumijem. Onda bi unutra trebalo biti bijelo vino, neki zen, Azija i ta spika.
Sestra Maceracija : Sestro, kakav bambus, ovo su nježne vlati slavonske ravni, oplahnute blagom rosom…
Sestra Drosophila : Ma pogle ti tu boju!
Brat Pjenušac : A pogle ti taj nos! Pa ovo je čisti Ruby Port!
Svi: Fakat, ovo miriše na porto.
Sestra Fermentacija : Al’ nemoj mi to onda zvati Crni pinot. Onda se to treba zvati nekako… fantazijski…
Sestra Maceracija : Ovo je kao da višnjevaču pijem. Ali fali šećera. Ostaju alkohol i kiselina…
Brat Pjenušac : Znam!! Oni jednostavno moraju raditi porto u Orahovici. To je priča koja će ih lansirati. Moraju biti skroz spaljeni. Daj zamisli, porto iz Orahovice…

Iskrena vina Matković simpatična su vina. Čini se da se  još konceptualno traže, ali tako je i s vjerom, čitav život je razvijaš i tragaš za božanskim otajstvima. Posebno im se čini da su to vina koja traže hranu i uz nju pokazuju najviše. Vina su nepretenciozna, iako bi vas upadljiv dizajn mogao navesti da pomislite drukčije. Sestre i braća posebno pozdravljaju ono što Matkovići rade s frankovkom i nadaju se da će biti predvodnici njezina grandioznog povratka na našu vinsku scenu. Čini se da su na dobrom putu…

 

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter