San postaje java – craft pivo na masovnom koncertu!

Volim piti pivo. Dobro pivo. Volim ići na rock koncerte. Vjerojatno već naslućujete problem. Na koncertima, pogotovo velikim, masovnim, na otvorenom, jednostavno nema dobrog piva. I to je moja tiha patnja oduvijek. Da, zvuči pomalo kao “first world problems”, ali stvarno je grozno kad si vani na dobroj svirci, u dobrom društvu, vruće je, žedna si, a sve što se nudi je bljutava i mlaka gorka vodica u plastičnoj čaši. Sama čaša ima više okusa od tog piva. O nuspojavama da ne govorim. Dosad su veliki koncerti i festivali uglavnom bili osuđeni sklapati partnerstva s korporacijama te točiti industrijsko pivo iz neke od naše tri najveće megapivovare. Sjećam se samo jedne epizode kad je bilo drukčije, bilo je to davno i s ove distance zvuči nevjerojatno, gotovo kao da sam to izmaštala, no koncert White Stripesa u Staroj klaonici u Zagrebu 2005. neću toliko pamtiti po svirci (koja je bila dobra), nego po tome da se točilo Staročeško od Daruvarske pivovare. Bio je to golemi pomak nabolje. I iznimka koja potvrđuje pravilo.

No sve bi se to trebalo promijeniti ovog ljeta na mom gotovo pa kućnom festivalu, na 13. izdanju INmusica. Mjesecima sam već uzbuđena zbog napokon stvarno obećavajućeg popisa izvođača, a od danas dodatno treperim. Nema više mlake Žuje, festivalsko pivo bit će craft pivo! Uštipnite se, ne sanjate. Ne znam koji su pozadinski razlozi tog zaokreta i kakve ekonomske silnice tu vladaju, ali baš me briga. Napokon ću uživati na koncertu svim osjetilima. A jedna mala zanatska pivovara dobit će veliki boost. Koji joj itekako treba, jer od male zanatske pivovare čija su piva teško dostupna, nema ih u bocama i o njima se s poštovanjem šapuće u beer geek krugovima upravo se transformiraju u nešto veće i ozbiljnije. Novi moderni pogon je tu, svoji na svome, upravo su krenule i boce (nabavite ih zasad u Magic Beer Roomu), proizvodnja se razmahala, velika su ulaganja, treba ih i vratiti. Riječ je o pivovari Crafter’s. Rijetki su bili moji susreti s njihovim proizvodima, uglavnom po nekim craft događanjima, ali svaki put su pozitivno odskočili i ostali urezani u nepce.

Pivo koje Crafter’s najavljuje za INmusic je njihov već postojeći Hopper – lagana i pitka citrusna session IPA. Dakle, idealno pivo za ljeto i druženje na otvorenom. Dok praše Queens of the Stone Age ili propovijeda Nick Cave. Paničarka u meni već sad strahuje hoće li ga biti dovoljno kad nahrupi raspojasana festivalska masa, ali dečki valjda znaju što rade. Velika pohvala za ljude koji vode INmusic, nadam se da će se ovaj hrabar potez pokazati odličnom i dugoročno izvedivom odlukom. Radujte se narodi, ne moram više piti gemišt ili pelin!

(fotke: Crafter’s FB)

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter