Vinart Petite Tasting, festival u festivalu

Taman kad pomislite da ste prošli i vidjeli sve na temu vinskih festivala u Hrvata i da je to sve već stoput viđeno, iskoči nešto novo i zanimljivo. Ovaj put razveselila nas je najava festivala unutar festivala, Petit Festival unutar Grand Tastinga.

Start cijele Vinartove priče je u petak, 22. veljače s prvim radionicama, a s njihovim programom namjeravamo se družiti sve do sljedećeg vikenda završno sa samim Grand Tastingom.

Dan prije službenog početka festivala, 28. veljače, u Hotelu DoubleTree by Hilton, po prvi će put biti održan Vinart Petite Tasting na temu New Europe Terroirs. Posjetiteljima će biti predstavljeno 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja Nove Europe. Tako će vinska publika moći isprobati vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije i Turske, koja snažno izražavaju jedinstvene mikroklimatske i pedološke uvjete u kojima su stvarana.

„Većina vina i vinara koji dolaze nepoznata je i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da donosimo nešto jedinstveno, novo i drugačije“, kaže Saša Špiranec i dodaje da je, pri sastavljanju liste vina za Petit Tasting prednost davao autohtonim sortama, iako ima i međunarodnih. „Ključni su bili izvrsni rezultati u zadanom području te osebujan izričaj“, pojasnio je Špiranec. Među etiketama koje stižu na Petit Tasting tako su Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), Ryzlink Vlašski (Gala), Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza) i još mnoga, mnoga druga.

Sladokuscima među vama treba reći da će od hrvatskih vina moći probati neke “teške ekskluzive” poput Markusovog Franza Ferdinanda, babića iz sto godina starog vinograda, Saints Hills E.T.-ja – special edition dingača, Boškinčev Ocu koji dolazi samo u magnumima, Kozlovićevu Santa Luciu iz 2009., a moći ćete premijerno kušati i najvažniju etiketu vinarije Benvenuti, Santa Elizabetu.

Vidimo se i na Petit, a bome i na Grand Tastingu!

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter