Maslinovo ulje na večeri za avanturiste

Sparivanje vina i hrane, bez obzira na to koji od ova dva elementa je prateći, spoj je na kojeg smo navikli. No, što kada u centar pozornosti stavimo ulje?

Istrijan iz Vodnjana, Andrea Lupieri, vlasnik brenda Cadenela i proizvođač ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja udružio je svoje proizvode, ideju, strast i energiju sa talijansko-hrvatskim chefom Gregoriom Manucciem u eksperiment za kojim interes već pokazuje i europska gastro scena.

Nakon prve, iznimno uspješne večere u Splitu, prošlog su tjedna u Bistrou Lauba, za uski krug ljubitelja i avanturista pripremili neobičnu i nezaboravnu večeru.

Glavna je ideja iza njihova eksperimenta bila pripremiti jelo s minimalnim brojem sastojaka, kako Gregorio Manucci, sljedeći talijansku tradiciju, i inače radi:

Kušati jelo.

Odabrano Cadenela maslinovo ulje kušati iz čaše.

Preliti po pripremljenom slijedu i uživati u okusu jela koje je tek s uljem dobilo savršen okus.

Niti ga preuzelo, niti ostalo nezamijećeno, već postalo ono što su Andrea i Gregorio zamislili.

Najteži je dio posla možda pao na somelliera jer za sljubljivanje vina sa hranom u kojoj dominira maslinovo ulje trebalo je hrabrosti i znanja. Igor Grubac odradio je to bez greške.

Večera u pet slijedova od kojih su uvod i kraj bili najupečatljiviji.  Slanutku s pancetom i ružmarinom uz Cadenela Cuvee 2016., jednostavnom ukusnom jelu, elegantnu notu dali su školjka lakirka i Solumov pjenušac Brut natur Blanc de Blancs. Jednostavno, originalno, pomalo surovo, a izuzetno elegantno. Odlična večera završila je jednostavnim desertom – buratta sirom posutim toplim čokoladnim biskvitom i krupnom soli. Buratta koju zovu cvijet mlijeka, procvjetala je do kraja pod Cadenela Riservom 2017. (ulje koje svake godine pripremaju od jednog dana berbe kad ima neki poseban, jedinstven okus- vjerujte, ovogodišnja reserva je posebna) i desertnim vinom Sherry Oroloso. Mirisi i okusi iz snova.

Intimna atmosfera u kojoj smo mogli čuti detalje o svakom pojedinom ulju i vinu koji su pratili jela, prostor koji je otvoren za umjetničke intervencije. A Andrea Lupieri u suradnji sa Valterom Černekom, umjetnikom i dizajnerom etiketa za Cadenela ulja, ima još puno za reći o spajanju gastronomije i umjetnosti.

Svojim pristupom proizvodnji maslinovih ulja i originalnim idejama Andrea pokreće nove trendove.

 

 

Ključne riječi:

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter