It’s raining… wine ili Vinari na mukama

Zagrebačka vinska scena nikad nije bila ovako živahna! Možda prije našeg vremena, ali tko još želi živjeti u prošlosti? Fokusirajmo se na posljednjih mjesec dana kada se čovjek nije mogao snaći u moru mogućnosti. U pojedine dane događala su se i po tri vinska druženja, i trebalo je mudro birati. Većina ovakvih iventova još uvijek su prilično klasična događanja, no, stvari se pomalo mijenjaju, i sve je više kreativnih, ponekad i pomaknutih koncepata.

Pa da krenemo s jednim ne-vinskim događanjem u vinskom baru. Sherry’s wine & coffee lab postao je dnevna soba mnogim vinarima koje put nanese u Glavni Grad. Redovito se tamo kušavaju vertikale, horizontale, bazne i specijalne linije, sparuje se vina s hranom, glazbom, sadašnjim i budućim prijateljima. I iako ćete u najvećem broju slučajeva tamo naći vinare, onuda zađe i pokoji mesar ter pivar. Prošli mjesec održano je tematsko neobavezno druženje na temu Svinjarije. Točila se prva hrvatska craft piva Nova Runda, a uz svaku naručenu pintu, dobili ste i famozna Čučković svinjska BBQ rebrica. Jest da je nakon munjevito ispijene prve bačve, druga bila riknuta, pa je na ispravnu trebalo pričekati, ali publika nije zamjerila, i Svinjarije su se ponovile i tjedan iza. No, u Sherry’su smo potom još par puta bili po vinskim pitanjima.

Mladi Josip Korak, koji razbija očevu tradiciju nepojavljivanja na ovakvim predstavljanjima, odlučio je pozvati nas na kušanje Crnoga pinota od 2012. pa unatrag, sve do prvog njihovog vrhunskog pinota iz 2006. godine (redom ’12, ’11, ’09, ’07 i ’06). U posljednje dvije berbe (’12 i ’11) Josip je zaradio priliku da više sudjeluje u kreiranju vina, a mi smo se drznuli zamijetiti da se razlika u stilistici osjeti. Ta vina jesu još vrlo mlada, i čeka ih još odrastanja, ali uočismo njihovu eleganciju, lakoću i ozbiljnost. Sekcija šank desno nije se mogla dogovoriti da li je favorit ’11 ili ’09, ali složismo se da je vino iz tih godišta sada u najboljoj formi, i da 5 godina nije mnogo za strpit se i pričekati ga. Stoga bi Pinot iz ’12 bilo bi dobro sačuvati sve tamo do 2017. Tko izdrži, pričat će. Od mladog Koraka, međutim, očekujemo puno prekrasnih stvari u godinama koje dolaze.

Potom je jednog četvrtka Boris Šuljić iz paške vinarije Boškinac naišao s novim Boškinac cuveeom, godina 2011. Zajedno smo imali priliku prokomentirati kako je dobru godinu pretočio u bocu, u ponovno jedno od najboljih hrvatskih crnih vina. Uz malu promjenu stilistike prema elegantijem vinu, dogodila se i mala korekcija cijene (naviše, ako se pitate), koja ovom vinu sigurno neće nanijeti nikakve značajnije štete. Dapače, Boris Šuljić i dalje će morati oprezno ispuštati ove butelje iz podruma kako bi mu potrajale cijelu godinu. Nismo, nažalost imali sate da ga pratimo kako se razvija u čaši, ali ukoliko ga se dočepate, vama savjetujemo da obratite dužnu pozornost i nađete vrijeme koje ćete mu posvetiti (vinu, ne Borisu)…

Sa sličnim se (slatkim) mukama susreće i Gianfranco Kozlović, jedan od najpoznatijih istarskih vinara. Njegova Santa Lucia Crna neizmjerno je tajnovito vino. Dokopaju ga se rijetki i oni koji u njemu uspiju uživati, mogu se smatrati pravim sretnicima. Ponovo je riječ o klasičnoj bordoškoj kupaži merlota i cabernet sauvignona, uz dodatak nešto terana. Svima koji poznaju bijelu Santa Luciu, možemo samo reći da joj je crna sestra više nego dorasla. U vrlo ugodnoj atmosferi Wine bara Malac Plavi crnu Santa Luciju sparili smo s pizzama i viškim pogačama iz Karijole, dok je poklončić u vidu slatkog vina Sorbus zapečatio tu jesensku noć za uživanje. Nadamo se da će vinska druženja tamo postati redovitija, jer radi se o jednom od ljepših i ugodnijih zagrebačkih prostora za uživanje u prijateljima, vinu i dobrim zalogajima.

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter