Hrana kao art (+ galerija fotki koje to dokazuju)

Svi znamo, Vrag nosi Pradu, Anna Wintour je hodajuće zlo i zlostavljačica i mogao bi se složiti argument da je Vogue sve što doista ne valja u današnjem svijetu. Ali, voljeli modu ili ne, razumjeli silan trud koji se ulaže u modne fotografije ili ne, svejedno je – postoje fotografi, modeli i modne fotografije koje su opće mjesto, veće od života. Ali upravo je Anna Wintour u tom Vogueu koji volimo mrziti (ali i pogledati) otvorila prostor hrani na drugačiji način. Čini se jednostavnim, ali zapravo je riječ o revolucionarnom potezu koji je otvorio vrata brojnim časopisima i tiskovinama koje danas poznajemo i volimo. A ideja je glasila ovako: a što kada bismo hranu tretirali kao modu i fotografirali je na isti način? Nedavno izašla knjiga Food in Vogue objedinjuje neke od posebno uspjelih rješenja takvog pristupa: fotografije hrane koje su završile u Vogueu i koje su vrijedne pažnje. Različiti stilovi (i različiti fotografi) pokazuju ono što nam je danas očito, a prije desetak godina bilo je gotovo nezamislivo: postaviti hranu u neočekivan setting, dodati neki neočekivan, bizaran element, umjesto klasičnih fotografija hrane, namirnica i gotovih jela koje su sve dotad dominirale bilo kakvim izdanjima vezanim uz hranu.

Možda je preuzetno reći i možda bi doista stvar bila evolucijski riješena u smislu da sami dođemo do toga da se igramo hranom i u umjetničkom, fotografskom smislu, ali potez Anne Wintour iznimno je značajan jer je pomogao pretvoriti chefove u super zvijezde i otvorio je vrata stvarima kao što su Chef’s tableLucky Peach, pa čak i blogovima ili projektima poput The Kitchn ili Smitten Kitchen. Jer kada nešto pomaknuto (pa i subverzivno, ma kako taj pojam bilo teško vezati uz vogueovsku estetiku!) uđe u mainstream, to znači da se na rubovima zbiva nešto doista posebno i uzbudljivo.

Vogue je otvorio vrata i jednom projektu koji je, što se fotografske subverzivnosti tiče, barem jednako sjajan. Riječ je o časopisu Tapas, španjolske podružnice Conde Nasta (izdavač Voguea) koji je suberzivne, artističke i pomaknute food editoriale odveo još korak dalje. Uostalom, nema boljeg mjesta na kojem bi jedan trknuti foodie projekt mogao nastati od Španjolske.

Pripremili smo vam galeriju u kojoj možete pasti oči, a svakako nam javite postoji li u nas ili regiji sličan projekt – volimo podržati kreativne i zanimljive ljude!

Ključne riječi:

Iva Ušćumlić

Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.
Pretplati se na newsletter