Agrolaguna na tri kantuna

Možda vam je promaklo, u ovoj gunguli, dimu i ogledalima oko Agrokora koji nisu jasni nikome, pa ni onima s direktnim interesima u cijeloj priči, da je većinski vlasnik Agrolagune, jedne od tvrtki svojedobno u sastavu Agrokora postao  Agram Invest (čiji vlasnik posjeduje još i Euroherc i Jadransko osiguranja). Kakve će to posljedice imati za Agrolaguninu budućnost, ostaje da vidimo.

No, ostaje činjenica da je Agrolaguna (koja je osnovana 1934. kao radnička zadruga) jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja, vina i sira u Istri, ali i u Hrvatskoj. Stancija Špin, ovčarska je farma smještena na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča. Godišnja proizvodnja je 300 tona sira i 100 tona skute, od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Ovčje mlijeko dolazi s njihove vlastite farme od 2000 ovaca, uglavnom istarske ovce, dok se mlijeko za kravlje sireve otkupljuje od lokalnih kooperanata s područja gornje i donje Bujštine pa sve do Pule.

Ovce pasu na 250 hektara pašnjaka  u dolini rijeke Mirne, i većinu godine su na otvorenom, ljeti noću na otvorenom, a danju u štalama, dok je zimi obrnuto. Zato ne čudi da su ovčji sirevi aromatični i dobri za zrenje koje ističe njihovu aromatiku i daje na strukturi.

Upravo ovčji i miješani sirevi posebno su nam se svidjeli na nedavno održanom kušanju i sparivanju s vinima održanom u zagrebačkom Velvetu. Svi sirevi dolaze pod brendom “Istarski sir” pa morate obratiti pozornost na smallprint kada ih kupujete, iako većinu sireva koji su nam se svidjeli ustvari ne možete kupiti u supermarketima. Zato je dobro vijest da su u Agrolaguni započeli s otvaranjem specijaliziranih delikates dućana imena 3 kantuna u kojima će biti dostupni svi njihovi proizvodi. Prvi je otvoren u Rovinju, a u nekom trenutku dobit ćemo ga i mi u Zagrebu.

Pa, ako se ste siroljubac, obratite pažnju na sljedeće primjerke kada vam se ukaže prilika:

Ovčji sir vrlo je nježna i blaga, ali karakterna verzija ovčjeg sira. Za nježni uvod u ovčje sireve.

Miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka u orahovoj kori zgodna je nadogradnja već ionako ukusnog i posebnog miješanog sira, koja mu daje poseban karakter i distinkciju od ostalih sireva u seriji. Taj sir nije samo omotan orahovim lišćem nego navodno provede i neko kraće vrijeme u likeru od oraha.

Gran Istriano “fura” se na sireve poput Grana Padano, iz kravljeg je mlijeka, i dostojno nosi ulogu inače namijenjenu talijanskim teškašima.

U kombinaciju svakako ubacite i vino Terra Rossa, već dugo ustvari najbolje vino iz “budget” linije Agrolaguninih easy drinking uspješnica. Crna kupaža terana, borgonje i merlota jako je pitko, ali ne i banalno, lijepo izbalansirano crno vino, koje se sjajno snalazi i u ulozi ljetnog vina, lagano rashlađeno. Dokaz više nego dobroj vrijednosti za novac je i nagrada koju je vino dobilo na nedavno održanom Finger Lakes International Wine Competition. To je vino gdje za malo novaca u raznim prigodama možete ispasti dobar kužer vina.

Priča s 3 kantuna dobar su smjer ovog rebrandinga (nadamo se) Agrolaguninih proizvoda na kojima počiva uostalom i najbitnija istarska priča – ulje, vino i sir. A ta vina stvarno zaslužuju i nove etikete…

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter