Graševina

Graševina je najučestalija sorta grožđa u Hrvatskoj. To se bijelo grožđe nalazi diljem središnje Hrvatske, Slavonije i Baranje, gdje daje najbolje rezultate, iako potječe iz središnje Europe. Neki je zovu welschriesling, ali ispravnije je koristiti hrvatsko ime graševina, jer danas je praktički domaća sorta. Daje suho, osvježavajuće vino koje ne prolazi kroz drvo, karakterističnih cvjetnih i voćnih aroma, snažnih kiselina i mineralnosti. Graševina se često koristi za pravljenje vrhunskih kasnih berbi, predikatnih i ledenih vina.

Grožđe je izvorno bilo neka vrsta rizlinga i uzgaja se u kutjevačkoj regiji, podno planine Krndija, od 1200. Čuveni kutjevački vinski podrum sagradili su cisterciti 1232., a neki se njegovi dijelovi još koriste. Mnogi poznati uzgajivači vina nastanjeni su u Kutjevu, poput Krauthakera, Enjingija, Adžića, Jakobovića, Lukačevića, Baronice, Bodegrajca, Majetića, Milhalja, Ivanovića, Hore, Čamaka, Miličevića, Mijatovića, Šaga, Pavičića i brojnih drugih pa, ako odlučite poći na kušanje vina, trebat će vam barem jedan tjedan da obiđete sve. 

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter