Odiseja u Kutjevu 2018.

Vinarija Galić imala je prvu komercijalnu berbu ne tako davne 2008. Već su godinama jedno od poznatijih vinskih imena s područja Slavonije, redovito pouzdani i solidni. I po proizvodnji su među većima, relativno su brzo prešli granicu od 100.000, pa i 200.000 litara godišnje, što je za hrvatske uvjete priličan zalogaj. Lokalna perjanica Graševina, pa Sauvignon blanc, Pinot crni, kupaže Bijelo 9 i Crno 9 dobro su poznati prosječnom hrvatskom vinoljupcu, a dobar dio odlazi i u izvoz. Sve s imenom Galić što ste pili od 2008. naovamo dolazilo je iz relativno skromnog podruma. Dakako, za to su zaslužni dobra sirovina, dobra ekipa i umijeće. I vizija, što je najvažnije. Vina Galić od početka stvara i oblikuje isti enolog, Slaven Jeličić, Dalmatinac presađen u Slavoniju. No, stari su podrum jednostavno prerasli i gradnja novog pogona dostojnog Galićeve vizije bila je sljedeći logični korak. Ta-daaam!

Iako je službeno otvorenje nove vinarije Galić najavljeno 9. studenog, ususret Martinju , na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije Galić, ipak smo se prije uspjeli prošmucati svim njenim impresivnim zakucima. Jasno je, nova zgrada vinarije Galić novi je landmark Kutjeva, osim impresivnog i poznatog dvorca Turković. Skoro jedno do drugoga, ova susjedna zdanja pršte simbolikom – u istoj vizuri i tradicionalno i moderno, prošlost i budućnost. Golemo i minimalistički izvedeno industrijsko zdanje u središtu Kutjeva stvarno ne možete ne primijetiti. Zgrada je djelo hrvatskih arhitekata, točnije Dva Arhitekta, sjajno uklopljena u okolinu, bez ikakvih naznaka kiča ili megalomanije iako, jasno, odskače od okoline u kojoj se nalazi.

No pravi wow-efekt počinje tek kad zakoračite u unutrašnjost. Po opremljenosti i tehnologiji vinarija je bez premca, mokri san svakog vinara. Razne vrste bačava, spremnika i tankova svih veličina, najmodernija tehnologija, sve povezano i kontrolira se preko kompjutera, iz centralne sobe, kao da smo u SF filmu, a ne u vinariji. Mislilo se na svaki detalj, pa i vizualni. Posebno nas je oduševila kušaonica, također modernog dizajna, naslonjena staklenom stijenom na polumračnu dvoranu u kojoj kao mala vojska leže nizovi barrique bačvica.

Oš drvo, oš inox, nema što nema

Vinarija iz budućnosti

Djevičanski inox tankovi čekaju berbu

Zanemarivši kušanje još radne verzije budućeg pjenušca, sesiju smo otvorili kako i priliči kraju – aktualnom graševinom 2017., preciznom i čistom, savršenom pratiteljicom toplog ljetnog dana. Galićeva stilistika idealan je smjer za budućnost graševine kao svježeg vina. Zavodljiva aromatika jabuke i cvijeća, ali nimalo napadno; lagano, osvježavajuće, živahnih kiselina, ali bogata tijela i dugotrajno. Pridružili su se i voćkasti rose, hruskavi sauvignon blanc, baršunasti crni pinot, te poslastica za kraj – bordoška kupaža iz barrique bačvice Crno 9 iz 2008., prva ikad. Još uvijek živo i voćno, oplemenjeno patinom odležavanja. Tu smo otprilike stali, iako Galićeva paleta ima još nekoliko aduta. Plan je doći do godišnje produkcije od 330.000 litara, uvijek s naglaskom na graševinu. A u novim uvjetima bit će i mjesta za eksperimentiranje. Jedva čekamo da se Slaven počne igrati betonskim jajima, koja izgledaju kao da će Jeff Goldblum izaći iz jednog od njih, namijenjenima dugoj maceraciji. Tu su i vinifikatori manjeg volumena u kojima se mogu mućkati svakojake čarolije, bez ikakvog rizika.

Mozak vinarije

Uz kušaonicu u planu je i restoran

Da sam ja grozd, ovo je definitivno podrum u kojem bih htjela završiti. Držimo fige, Galić je dosad pokazao da zna što radi, nadamo se da će berbom 2018. uspješno otvoriti ne samo novu stranicu ili poglavlje nego i blistavu novu knjigu o brendiranju Kutjeva.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter