Franji Kabernetiću lijepo je u Kutjevu

Cabernet franc stara je sorta, fini samozatajni francuski gospodin. Sparivši se u nekom trenutku zanosa sa sauvignon blancom, na svijet je donio danas planetarno popularni cabernet sauvignon. Taj je pak pobrao svu slavu, dok je franc ostao nekako u pozadini. Najčešće ga znamo kao manjinskog partnera u bordoškim kupažama, uz također rasprostranjeniji merlot. Možda nema tanine, snažno mišićavo tijelo i bombastičnost cabernet sauvignona, ali dobar primjerak franca osvaja drugim vrednotama. Može dati pitko, elegantno i užitno vino s bogatom aromatikom i ugodno primjetnim kiselinama koje osiguravaju živost. Jedini je problem naći taj dobar cabernet franc.

Kod nas se ne sadi baš nešto, i ne pridaje mu se mnogo pozornosti. Malo vinara od njega radi monosortno vino vrijedno pažnje. Nešto vrijedno spomena nađe se u Istri i u Slavoniji te Podunavlju. Pamtim prvi naš veliki cabernet franc koji me izuo iz cipela – Capo Aries iz 2009. Piatjte domaće wine geekove, mislim da ga dobro pamte. Zatim je tu bio Cabernet franc vinarije Legovina, također iz Istre. Moćna stvar. Uz njih, rade ga i Degrassi i Franc Arman, kao i vinarija Trs u Iloku. No za nepce mi je zapeo cabernet franc iz srca Kutjeva, sad već ozbiljna priča u režiji vrlo aktivne i svestrane vinske obitelji Sontacchi. E, oni baš na cabernet francu promišljeno rade i njihova je perjanica.

Vinariju Sontacchi mnogi su zapazili po vinu provokativna imena Kitokret s još provokativnijom etiketom konjske ljubavi na djelu. Ako je i djelovalo neozbiljno, barem ste ih zapazili. Tko je probao, shvatio je da je sadržaj boce mnogo ozbiljniji od zafrkancije kojom je obavijen. Kitokret je u početku bio tradicionalna kupaža starih sorti, dobrim dijelom i cabernet franca. Danas je on čisti cabernet franc s prestižnog položaja Venje, proizveden spontanom fermentacijom, sa što manje intervencija, i dozrijevanjem u hrastovim bačvicama. Krunoslav Sontacchi pun je hvale za ovu sortu, koja se u njegovim rukama našla gotovo pa slučajno. Naime, kad su se sadili novi nasadi, plan je bio raditi neku klasičnu kupažu, ali greškom je umjesto sadnica cabernet sauvignona došlo puno više cabernet franca. I što je, tu je, ali pokazalo se da franc ima brojne prednosti. Sazrijeva tjedan-dva prije cabernet sauvignona i puno je zahvalniji za ekološku proizvodnju. Rezultat je uravnoteženo vino pitomih tanina, nenametljive a slasne voćnosti i upečatljive svježine.

Kako je Kruno primijetio, ako je mađarski Villány napravio svjetsku klasu od čistog cabernet franca, nema razloga da on ne uspijeva i kod nas, samo stotinjak kilometara dalje. Zasad mu dobro ide i obećava. Ako pustimo mesnate cabernet sauvignone i merlote na suncu Baranje, a pinot crni u hladnijoj klimi bregovite Hrvatske, trud oko cabernet franca i renesansa vrhunske frankovke najbolji su smjer za crna vina Slavonije. Dobivamo pristupačna user-friendly vina odlične kvalitete koja pristaju lokalnoj kuhinji, lako se piju i ne padaju teško.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter