Ljetna vina za tralalala

Ljeto je, vruće je, jedva vam se da jesti, a još manje piti. Međutim, kada padne mrak, čovjeku na pamet ipak dolazi želja za alkoholnim osvježenjem. Naravno, opcija su i kokteli i (craft!) piva, ali ako ćemo u ljetno ispijanje krenuti sa željom za manje alkoholnim osvježenjima, vina su na prvom mjestu. Donosimo vam odabir ženskog dijela tima (iako time ništa ne želimo insinuirati) – vina koja su sjajna opcija za ljeto, a i nježna su prema džepu. Uživajte!

Voštinić Klasnić, Škrlet (2017.)

Škrlet je stara hrvatska sorta koja u posljednje vrijeme doživljava svoj zasluženi revival. Može biti i zahtjevniji (Škrlet Orange je zanimljivo rješenje) i jednostavan – za ovaj popis ljetnih vina biramo “običnu” inačicu koju je lako i ugodno piti i koja se – isprobali smo – stvarno lijepo slaže s čitavim nizom jela. S kojima? Pa, probajte nešto i sami!

Prović – Livija, Zlatarica (2017.)

Za početak, Livija je unikatno vino, jer je zlatarica stara i rijetka autohtona sorta koje ima još nešto malo oko Neretve, a osim Provića rijetko je tko stavlja solo u butelju. Kao drugo, Livija je ljetno vino bez one najveće mane brojnih laganih i pitkih ljetnih vina – nije praznjikava. Aromatika je nježna, ali itekako prisutna. Cvijeće, herbalnost, mineralnost – sve je tu, tako da ohlađena Livija osvježava, ali i zabavlja nepce. Ekstra bodove dobiva i jer je nazvana po moćnoj rimskoj carici, navodno pravoj kuji.

Vina Kopjar, Sauvignon blanc (2016.)

Ovaj zagorski starosvjetski sauvignon oduševio nas je prošlog ljeta. Sjajna vrijednost za novac, iz ekoloških vinograda, gasio je naše ljeto nezaustavljivom snagom, kartoni su padali kao pokošeni. Dok čekamo dostavu prvog ovogodišnjeg kartona (nismo ga uspjeli naći nigdje u Zagrebu), prisjećamo se dojmova: “Suptilno, ali ne i diskretno vino, ipak ima karaktera! Pitak, dobro izbalansiran, ali ne i previše ušminkan. Sa nježnim alkoholima, koji dozvoljavaju opsežnije ispijanje. Sjajno se sljubljuje s mineralnom, ali ne smijemo to reći jer će nam prijatelji reći da smo seljačine.” Uživajte u Kopjarovom Sauvignonu i ovog ljeta, nećete požaliti!

BibicH, PS (2017.)

BibicHev sivi pinot (PS, jelte) jedno je od posljednjih otkrivenih kod ovog vinara. Najgore što se za vino može reći jest “zanimljivo”, ali ovo je u pravom i najpozitivnijem smislu riječi zanimljivo vino, lagano, a nimalo banalno. Živo, ljetno, osvježavajuće. Jedina mana je relativna nedostupnost, ali ako vas ovog ljeta put nanese do vinarije BibicH, svakako nabavite butelju, dvije, pet… ovog vina.

Adžić, rose Lucija (2017.)

Adžićev ovogodišnji novitet je atipičan rose od sivog pinota i zweigelta, u čast mame nazvan Lucija. Ovo je ozbiljan i karakteran rose, baš kako volimo, kod nas ružine vodice i puslice ne prolaze. Iako ima nešto malo neprovrelog šećera, ima i visoke kiseline za kontrast i živost. Na prvu osvaja lijepom voćnom aromom, a iza nje stoji jaka kičma koja ga drži. Nježan, a istodobno stamen.

Agroprodukt, Medea Teran (2016.)

Ovaj teran neće vas izuti iz cipela, ali neće vas ni namlatiti. Može mu se zamjeriti tanašnost i brzo “padanje”, ali ovaj teran čak voli da je ohlađen – nepretenciozni i jednostavni crni ljetni hit koji možete piti i piti.

Vina Laguna, Terra Rossa  (2016.)

Skriveni dragulj hrvatske vinske scene. Možda je do toga što dolazi u relativno neatraktivnoj butelji s navojnim čepom i sada već ocvaloj etiketi Vina Laguna lakoća postojanja, a košta oko 40 kuna. No, radi se o prilično lijepo posloženoj kupaži autohtonih terana i borgonje, zaglađenima merlotom. Easy drinking, ali ne i isprazno, za ljetno uživanje rashladite u fridžu prije posluživanja. Voćnost, cvjetnost, struktura, karakter, za svakog ponešto, a zajedno baš pitko. Prednost ovog vina je i da je daleko najbolje što ćete naći u supermarketima diljem obale.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter