Jedanaest jestivih

U iščekivanju nevjerojatnog finala Svjetskog nogometnog prvenstva kakvo se nitko nije usudio ni sanjati, zamislimo načas da umjesto Vatrenih na teren moramo poslati Jestive. Postaneš selektor i trebaš u igru odnosno na stol ubaciti jedanaest naših gastronomskih majstora, diku i ponos hrvatske smočnice. Junačine koje će se suprotstaviti francuskim sirevima, kolačima i drugim svjetski poznatim delicijama. Odakle početi?

 

Da, znamo da se hrani, kao ni ljudima uostalom, ne bi trebala brojiti krvna zrnca. Pa i najtradicionalnija jela nikad nisu izolirana, hermetička pojava nastala genijalnom originalnošću isključivo na nekom imaginarnim linijama ograđenom području koje nikad nisu prekoračila. I jela su se, kao i ljudi i jezici, stoljećima miješala, putovala, uzimala malo tu, malo tamo, nadograđivala se, mijenjala. Dakako, neka se s vremenom ustale na nekom mjestu, stope se s krajem, uđu u identitet stanovništva i tradicija ih čuva, prenosi novim generacijama. Na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske nalazi se i dobar broj takvih malih mikroregionalnih jela koja se u svom kraju brižno i pobožno čuvaju već stoljećima, a njihova je priprema pravi lokalni ritual. Za neka možda niste ni čuli, jer nisu materijal za masovnu proizvodnju i komercijalizaciju. Posebna su i nema potrebe da izlaze iz svog prirodnog staništa.

torta hrapoćuša iz mjesta Dol na otoku Braču, naš neotkriveni adut, džoker s klupe

Njihov status zaštićene nematerijalne baštine nacionalna je stvar, nažalost još nema veze sa zaštitom na razini Europske unije, odnosno sa zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta. S time smo dosta kasno i kilavo krenuli, ali ipak se kreće. Trenutačno je na razini EU-a zaštićeno naših dvadesetak proizvoda, a novi su postupci u tijeku. Od ovih s popisa naše nematerijalne baštine, EU štiti kulen, soparnik, rudarsku greblicu. Znači, oni već imaju međunarodni ugled, figuriraju nešto kao Modrić, Rakitić i Mandžukić. Ipak, mi smo u svoju slasnoljubnu hrvatsku repku uvrstili male lokalne zvijezde iz domaće lige koje tek trebaju iskoračiti na svjetsku pozornicu. Zaplješćite im, a najbolje ćete navijati ako ih sve kušate! Ne, ne treba sve odjednom.

kulen je naš gastronomski Luka Modrić, svjetska zvijezda

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter