Zagreb Craft Beer- Festival čiju reprizu željno iščekujemo

Zagreb Craft Beer Festival u organizaciji Craft Rooma u svom prvom izdanju možda pati od nekakvih logističko-organizacijskih boljki, ali sve to pada u vodu kad se prisjetimo sjajnih piva koja smo imali  priliku kušati u Studentskom Centru. Zemlja partner bila je Velika Britanija, a  na Connexion Festivalu predstavile su se redom neovisne pivovare poput Fourpurea, Ilkey Brewery, Abbeydale Brewery, Tiny Rebela (Wales) ili pak Moor Beer Company koji je nedavno proglašen najboljom craft pivovarom Velike Britanije u 2017.

A piva iz svih 20-ak tamošnjih craft pivovara stvarno su nas oborila s nogu i pružila cijeli spektar okusa i stilova. Od klasičnih zahmeljenih aleova kao što je Caleidoscop pivovare Vibrant Forest, preko voćnih poslastica poput Ilkleyevog Pineapple and pomegranate IPA, Fourpure Juicebox IPA ili Tiny Rebel CLWB Tropicana, pa do moćnih portera i stoutova kao što su Vibrant Forest Cambrian root Lyquorice stout ili Imperial Puft iz Tiny Rebela, aposlutni favorit.

Morana i velški Tiny Rebel Imperial Puft Imperial Marshmallow Porter 9.0%

Svaka čast našoj rastućoj craft sceni, ali Englezi su ipak otišli daleko ispred. Od domaćih snaga, uz već poznate adute, užitak je bilo probati drugu verziju NE IPA-e mlade pivovare Positive Brewery. Zanimljiv je, pogotovo za zimske dane, ljutkasti Habaneon stout Varionice rađen u suradnji s Volim ljuto.

Za sljedeće izdanje, nastave li Craft Roomovci suradnju sa britanskim pivarima i prošire li priču na niz drugih zemalja koje bi željeli vidjeti, nećemo se ni obazirati na bilo kakve nedostatke. Problem je ovog festivala nemogućnost kupnje i nedostupnost na našem tržištu piva kraj čijih bačvi bi se najradije ulogorili.

Za svaku pohvalu su zanimljiva uvodna događanja prije samog festivala, degustiranja, sljubljivanja, minglanja i tematske večere organizirane u nekoliko restorana. Poznati kuhari dobili su zadatak skuhati autorska jela koja će spariti s probranim craft pivima. Reakcije su više nego pozitivne, a cilj je postignut. Pivo itekako može igrati ulogu vina u kombinaciji s vrhunskom gastronomijom, kako na razini pristupačnijih jela bistro ili street food stila, tako i u visokoj kuhinji.

Jedva čekamo sljedeću godinu!

 

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter