Pesto od medvjeđeg luka

Proljeće nam je konačno stiglo, a jedna od stvari koja nas u tome najviše veseli jest zelenje koje u ovo doba raste. Žilavoj zimi unatoč, na tržnicama se već može naći raznovrsne biljke za kojim organizam kao da vapi čim je granulo sunce, a među njima svakako valja izdvojiti medvjeđi luk.

Radi se o samonikloj biljci srodnoj vlascu, latinskoga naziva Allium ursinium, koja u proljeće raste u izobilju po šumama diljem Europe. Upustite li se sami u avanturu branja, oprez – izgledom je lako zamjenjiv s potencijalno smrtonosnim biljkama poput đurđice. No, bez brige, njegov ga blag, profinjen miris po češnjaku lako izdvaja od opasnih dvojnika, a i razlog je što je ova biljka omiljena među gastronomskim znalcima. Nećemo sada duljiti o svim njegovim mogućim upotrebama – u juhama, salatama, fritajama – već ćemo izdvojiti jednu, fantastičnu u svojoj jednostavnosti.

Radi se o pestu. Već su četiri sastojka dovoljna za savršen proizvod, a uz vezice luka i orahe, koji kao baza mijenjaju pinjole, potrebni su još samo sol i dobro ulje. Koje – iskušajte sami. Ubacite sve u multipraktik; par minuta blendanja i pesto je tu. Količine su odokativne i prilagodljive vlastitom ukusu, a primjene doista brojne; za početak, u paštama i rižotima, kao začin juhama, ali bit će prava poslastica naprosto namazan na kruh ili dodan siru i vrhnju. U staklenci u hladnjaku može se čuvati i nekoliko tjedana – iako sumnjamo da će toliko dugo izdržati nepojeden!

Nikola Pezić

Polupenzionirani kvizaški velemajstor koji je žar za skupljanjem bespotrebnoga znanja preusmjerio u otkrivanje enogastro svjetova. U neslobodno vrijeme prevoditelj.
Pretplati se na newsletter