Nostalgični tekst o tulumima koje smo preživjeli na Tavanu

Vijest da se naša prijateljica Jelena konačno odlučila “vratiti kući” i ponovno skrasiti na Tavanu svoje obiteljske kuće u Sinkovićevoj nemalo nas je razveselila. Znali smo da će se vratiti, kad-tad, samo nismo znali kada će taj “kad” biti. Jelena vraća u život originalni tavanski Mali plac i ima sijaset planova (kao i uvijek):

Ponovnim pokretanjem izvornoga Maloga placa na Tavanu poželjela sam prije svega samoj sebi vratiti ono što je i bilo to malo, organsko okupljanje zaljubljenika u gastronomiju, ljepotu, autentičnost, kvalitetu, izvornost i posebnost hand made načina života. Vraćanjem Maloga placa na Tavan vraćam(o) povjerenje u vlastiti proizvod, u vlastitu kreativnost, maštu, vještinu i ideje koje se onda mogu podijeliti s drugima, unaprijediti i razvijati dalje. Izložiti se i biti prepoznat. Vjerovati u svoju viziju. Mali plac na Tavanu imao je taj vibe znatiželje oko zanimljivih stvari koje se nisu mogle pronaći u dućanima ili na nekim drugim sajmovima prije svega zbog ambijenta, energije koja je totalno opuštena, gdje se kupuje, kuša, razgovara o proizvodima s ljudima koji ih stvaraju, sunča na tavanskoj terasi. Želim vratiti ili bolje dati i sebi i Zagrebu taj štimung plus otvoriti platformu za nove i stare entuzijaste, gastronome, vinare, vizionare, dizajnere, chefove, kupce, znatiželjnike.”  

Jelena za taj prostor i sve što se u njemu događa-događalo se-događat će se voli  reći da je “platforma za sve koji vibriraju na istoj frekvenciji”. Ne, nije skrenula u Indiji, oduvijek je bila takva. I baš zato se s Jelenom na Tavanu opsežno družimo već godinama. Preciznije, od daleke 2013. Na Tavanu smo oduvijek radili stvari koje bi potom ušle u mainstream, radilo se tu o konceptu događanja ili njegovim akterima.

Bili smo prvi koji smo u Zagrebu uspjeli dovući braću Čučković koje je većina viđala samo na njihovim instagram i facebook profilima. Namamio ih je Ivan Vrban IvanHoe – Enogastrobrutal, a mi smo ih dokrajčili. Na druženju za nasumične prijatelje i suradnike braća su kuhala do duboko u noć, vinari Geržinić, Rossi, Buhač, Marko Sladić i Tomac su ničim izazvani nanijeli kartone vina, Petra Jelenić kolače iz netom otvorenog Maka na konac, a Volim ljuto su na nama testirali prve batcheve svojih ljutih umaka. Ribafish je razbio nekoliko tuceta vinskih čaša, Jelena nas je jedva izbacila, a meni je cijeli drugi dan bilo loše – ne od vina, nego od mesa!

Niti mjesec dana docnije, Ivan je na Tavanu realizirao još jednu potpuno ludu ideju. Od sirane Gligora dobio je svih 9 njihovih sireva, a sebi i nama u zadatak dao je da svakome od njih nađemo perfect match. Za tu svrhu bilo je potrebno kušati samo 55 etiketi vina koje su stigle iz svih krajeva Hrvatske s 9 sireva. Broj mogućih kombinacija…računajte. Ni dan danas mi nije jasno kako smo ikakve zaključke izvukli s tog kušanja, ali rezultati su bili sjajni. Ogroman posao, odrađen potpuno profesionalno, uz vrhunske fotografije Sanjina Kaštelana. I sjajno druženje, naravno 🙂

U 2014. tamo smo organizirali lansiranje nove verzije sajta Taste of Croatia. Topli jesenski dan, rijeke prijatelja i čestitara i nepoznatih faca koji će ubrzo postati prijatelji i znana imena hrvatske enogastro scene. I opet, Čučkovići koji na terasi rade roštilj, takav da su se gosti teško koncentrirali na radionice filetiranja ribe, izrade pašte ili miksanja gintonica. Marin O’Hara kojeg vidimo prvi put u životu koji nosi kolače, dečki iz Nove Runde i Zmajske Pivovare dovlače kegove (a craft revolucija počinje…).

Last, but not least, na Tavanu je organiziran i prvi zagrebački gastroclubbing by Goran Zgrablić, Eatistria. Što bi gastroclubbing trebao biti? Što god poželimo! U osnovi je ideja da se kućna druženja koja se uvijek vrte oko stola, oplemeni glazbom koja će podići atmosferu (i poneku guzu sa stolca). Damjanić vina i tradicionalne istarske delicije s modernim štihom spojile su se sa soulom, funkom, hip hopom i houseom. Rezultat je bio nešto mnogo više od zbroja svojih dijelova, zamamnih već i samih za sebe. I da, uzvanici nisu kući ponijeli samo dobre vibracije, već i znanje kako istarske delicije pripremiti i kod kuće!

Naše prijateljstvo rezultiralo je i suradnjom na našem turističkom projektu Zagrebites, gdje se na Tavanu nude ekstra specijalne večere u Jeleninoj režiji, s obilaskom Dolca i eklektičnim kuhanjem, za veće ili manje skupine.

Stoga, veselimo se Jeleninom povratku u akciju koja počinje novim-starim Malim Placom, u subotu, 21. 4. na dobroj staroj adresi, Sinkovićeva 8, Zagreb. A mi ćemo smišljati i opet nove i luđe projekte, događanja, druženja, naravno, uvijek oko stola.

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter