Oš kolač? Oćemo!

Oko nas je gomila slastičarnica, jer Hrvati vole slatko pa je slastičarenje po vani ili uzimanje za po doma uobičajen dio ovdašnjeg života. Neke su bolje, neke lošije; neke zanimljivije, neke dosadnije; neke moderniije, neke tradicionalnije. Malo ih je stvarno majstorskih, štono bi se reklo – artisan. Odnosno onih pod sigurnom rukom vrhunskog slastičara koji ima vlastitu viziju, sve tehnike ima u malom prstu, stvara autorske kreacije, ne šljivi kompromise i ne štedi na sastojcima. To su oni koji imenom i prezimenom doista ponosno mogu stajati iza svojih proizvoda. Nešto kao neprežaljeni Mak na konac Petre Jelenić ili Timeova slatka filijala pod vodstvom Roberta Hromalića, donekle i mali slatki lo-fi butik Ebba’s cuisine chocolate and cakes Nevene Buljan u Rijeci. A odnedavno i Split ima jedno takvo mjesto…

Iako mlada, Tea Mamut nije novo ime na našoj gastronomskoj sceni. Znamo je kao prvu Hrvaticu koja je završila CIA-u (Culinary Institute of America, a što drugo), slastičarila je po brojnim uglednim restoranima u inozemstvu i tuzemstvu, brusila zanat, pojavljivala se po kulinarskim emisijama na televiziji, strpljivo čekala svoje mjesto pod suncem. I našla ga u širem centru rodnog Splita, u minijaturnoj slastičaskoj radionici i kafiću nimalo dvosmislenog imena Oš kolač, gdje napokon može razvijati i stvarati slastice s potpisom, ali u vlastitoj režiji.

Unutra su tri stola, doslovno. Koliko god malen, prostor je toliko i topao. Ono, ženski štih, ali na diskretan i šarmantan način – pastelne boje, romantično ali ne njonjavo, mnogo svjetla, jednostavnost, pomaknuti dizajnerski detalji, posuđe s identitetom, sve je na svom mjestu. Čim uđete, pozornost plijeni slatki oltar – vitrina sa svježim slasticama. I odmah vam je jasno da je tu u ponudi nešto drukčije. To otkrivaju i simpatična imena kolača. Lokalni đir, oslanjanje na sastojke i tradicije Dalmacije (pa i šire), ali iz autorske perspektive, u modernijoj verziji. Opet, ne previše otkačeno ni avangardno da ne bi bilo primamljivo. Ukusi, teksture, izgled, sve je uravnoteženo i očito pomno osmišljeno. Kolači nisu teški ni prenakrcani, svaki precizno isporučuje svoju ideju. Prilikom oba posjeta pojela sam po dva i nisam posljedično klonula u šećernoj apatiji – komotno je mogao pasti i treći. Bude tu i ponešto sezonskih stvari kao što su sirnica, krafna ili štrudla, prefinih suhih keksića, posebna raw torta, specijalnih izdanja kao što je bila serija pralina sa Stivom Kahlinom iz čokolaterije Taman… Trenutačni favorit? Šinjorina višnja, ali to će se još sigurno mijenjati.

Iako ne postoji dugo, vrijednost ove originalne slastičarnice u svom je prvom hrvatskom izdanju prepoznao i ugledni svjetski vodič Gault&Millau, koji im je dao etiketu “the best POP”. U prijevodu, to je pomna selekcija manjih i pristupačnih lokala koji su stvoreni za uživanje. A u Ćiril Metodovoj 4 stvarno sve pršti užitkom. Oš kolač možda nije za svaki dan i nije za masovnu publiku, no slastice poput Teinih jedno su od onih sitnih zadovoljstava i priuštljivih luksuza koji život čine ljepšim i radosnijim.

Fotografije: Facebook Oš kolač, Morana Zibar

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter